Published On: Sub, tra 27th, 2013

PEĆANAC: Obračunati ćemo se i u BiH s 'našim Sanaderom' bio on Bošnjak, Hrvat ili Srbin

Predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac kazao je danas novinarima u Sarajevu, komentirajući jučerašnje uhićenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, da ova akcija govori o potrebi formiranja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na državnom nivou kakvog ima Republika Hrvatska.
Ova institucija bi se, smatra Pećanac, trebala obračunati s “najkrupnijim ribama”, a ne da se provode samo međusobni obračuni.
„Iako ne minimiziram to kazneno djelo, dosta je bilo uhićenja ribokradica, lovokradica i šumokradica jer nitko u ovoj državi ne smije biti iznad zakona. Tim putem ćemo morati krenuti kako je su to uradile i Hrvatska, Srbija i djelomično Crna Gora. Obračunat ćemo se i mi s „našim Sanaderom” bio on Bošnjak, Hrvat ili Srbin“ zaključio je Pećanac, aludirajući na sudski proces protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera.
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je u petak u poslijepodnevnim satima uhićen u Sarajevu u okviru opsežne akcije protiv korupcije i nakon što je priveden u prostorije Državne sgencije za istrage i zaštitu (SIPA), odlučeno je da ga zadrže u policiji najmanje 24 sata.
Budimir je uhićen u okviru akcija “Patriot”, “Pravda” i “Memori”, a Tužilaštvo je najavilo da će za određeni broj osumnjičenih, od ukupno 19 uhićenih, predložiti određivanje pritvora, a za druge mjere zabrane kretanja.
Uhapšeni se terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, nezakonitog posredovanja, primanja dara ili mita, te organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.