Published On: Sat, Apr 27th, 2013

Budimir ne želi da ga zastupa Karkin

Odvjetnik Fahrija Karkin potvrdio je Feni da više ne zastupa predsjednika Federacije BiH Živka Budimira koji je uhićen zbog sumnje za umiješanost u korupciju.
Karkin je demantirao navode kako je izjavio da dalje neće zastupati Budimira već da Živko Budimir ne želi više da ga on zastupa, dodajući da mu je to priopćeno prije „dva sata“ ( u subotu oko 13.30 sati op.a.).

Tužiteljstvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, javlja novinar “Glasa Srpske” koji se nalazi na mjestu događaja.
Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je da je za 9 osoba koje su uhićene u jučerašnjoj akciji zatražen pritvor.
—-
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir predan je Tužiteljstvu BiH, nakon čega bi se glavni tužitelj trebao izjasniti hoće mu odrediti jednomjesečni pritvor, saznaje “Glas Srpske”.
Prema prvim informacijama, do kojih je došao “Glas Srpske” šest osoba koje su jučer uhićene nalaze se u Tužiteljstvu BiH, a među njima je i savjetnik predsjednika FBiH za pitanja boraca Petar Barišić.
Neformalno se saznaje da je trojici ili četvorici pritvor već određen.
Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da će osobe koja su jučer uhićene u okviru akcija “Patriot”, “Pravda” i “Memori”, danas biti ispitane u svojstvu osumnjičenih.
Nakon toga, Tužiteljstvo će za određeni broj osumnjičenih predložiti određivanje pritvora, a za druge mjere zabrane.
Daljih uhićenja tijekom noći nije bilo, ali bi ih moglo biti u narednom razdoblju.
Karkin nazočio saslušanju Budimira
Fahrija Karkin, glavni branitelj uhićenog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, rekao je da je sinoć u prostorijama Agncije za istrage i zaštitu /SIPA/, sa ostalim odvjetnicima, nazočio saslušanju njegovog klijenta.
Karkin je rekao kako bi bilo vrlo neetički da on predviđa da li će biti uopće zatražen pritvor za Budimira.
Nama je sinoć rečeno da će tijekom dana glavni tužitelj Tužiteljstva BiH odlučiti hoće se uopće slati prijedlog za određivanje pritvora Budimiru“, rekao je Karkin.
On je istaknuo da je odvjetnicima vrlo precizno rečeno, i činjenično i pravno, što se Budimiru stavlja na teret, a to se uglavnom odnosi na molbe za pomilovanja i odluke povodom njih.
Karkin procjenjuje da je uhićenje Budimira izvedeno tako da se tome da publicitet, da bi se na taj način, kako je rekao, “podržao predmet”.
Svako je za to da se razbija korupcija, međutim nema svaki dan da se hapsi predsjednik i da se opkoljavaju zgrade Predsjedništva“, zaključio je Karkin.
Budimir pomilovao i Orića
Uhićeni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je osumnjičen za umiješanost u korupciju, za 20 mjeseci je oslobodio 32 zatvorenika među kojima su ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić i najozloglašeniji kriminalac Mersed Hadžić.
Oriću je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uvjetnu u trajanju od četiri mjeseca.
Od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine Budimir je od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, uvažio čak 162. Njegovim odlukama, na uvjetnu slobodu je pušteno čak 59 osuđenika.
Raspon kazni zatvorenika koje je pomilovao je od šest do 15 godina zatvora.
Budimir je uhićen u jučerašnjoj akciji Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH kodnog naziva “Patriot” sa još nekoliko svojih suradnika i tako postao prvi visoki funkcionar Federacije BiH osumnjičen za umiješanost u korupciju.
Predmet istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog ‘Miršo Švicarac’, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj potjernici uhićen u Hrvatskoj, a zatim izručen BiH.
Prije pomilovanja ‘Švicarac’ se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubojstva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.
Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donesena je 29. kolovoza prošle godine. Prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Budimiru uputio aktualni ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tijekom ove istrage Tužiteljstva BiH.
Tužiteljstvo istražuje i Budimirovo pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je također zbog pokušaja ubojstva osuđen na 22 mjeseca zatvora.
Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubojstvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine.
Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zbog ubojstva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubojstva svog muža Halila Rogovića iz Živinica, koji je služio 10-ogodišnju zatvorsku kaznu također zbog ubojstva. Predsjednik Federacije BiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na 10 godina i četiri mjeseca također zbog ubojstva.
U prošloj godini je Predsjedništvo BiH od 22 zahtjeva donijelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika. Predsjednik Republike Srpske je od 90 zahtjeva također donio jednu odluku. S druge strane, Budimir je samo prošle godine pomilovao 64 osobe.
 
Glas Srpske/Fena