Published On: Sub, tra 27th, 2013

Budimir pomilovao Švicarca, Orića …

Sarajevo – Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je u roku od 20 mjeseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dijela kazne oslobodio ukupno 32 zatvorenika, uvjetno pustio njih devet, te za čak 59 skratio zatvorske kazne, prenose agencije.
 
Od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je od 435 zahtjeva za pomilovanje zatvorenika u FBiH, uvažio njih 162. 
Budimir je tako u roku od 20 mjeseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dijela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uvjetno pustio njih devet, te za čak 59 skratio zatvorske kazne.
Raspon kazni zatvora na koje su osuđeni pomilovani je od šest mjeseci do 15 godina zatvora. Ono što je predmet tužiteljske istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom skupinom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj tjeralici uhićen u Hrvatskoj, a zatim izručen BiH.
Prije pomilovanja Švicarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine. Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donesena je 29. augusta prošle godine.
Zanimljivo, prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Živku Budimiru uputio je aktualni ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tijekom ove istrage Tužiteljstva BiH.Inače, Tužilaštvo, između ostalog, istražuje i Budimirov pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je također zbog pokušaja ubojstva osuđen na 22 mjeseca zatvora.
Među pomilovanim je i Sanja Vuleta, osuđena na desetogodišnju kaznu zatvora zbog pomaganja u ubojstvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine.  Budimir je pomilovao i Idriza Zijadića sa Ilidže, koji je služio zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zbog ubojstva, Belmu Brulić, osuđenu na sedam i po godina zatvora zbog ubojstva svog muža Halila Rogović iz Živinica, koji je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu također zbog ubojstva.
Predsjednik FBiH je pomilovao i Omera Nargalića osuđenog na deset godina i četiri mjeseca također zbog ubojstva. Među” zvučnim” imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni zapovjednik srebreničke obrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uvjetnu u trajanju od četiri godine. Primjera radi, u prošloj je godini Predsjedništvo BiH od 22 zahtjeva donijelo svega jednu odluku o pomilovanju osuđenika.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je od 90 zahtjeva također donio jednu odluku.
S druge strane, predsjednik Federacije Živko Budimir prošle je godine pomilovao 64 osobe