Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Miješanje stranih sila u unutarnje poslove BiH – Suverenost pod opsadom

Must Read

U modernom političkom pejzažu, gdje su granice suverenosti sve propusnije, svjedoci smo fenomena koji oblikuje sudbine nacija diljem svijeta. Kao sociolog i politički analitičar, često razmišljam o složenim mehanizmima moći i kontrole, posebno kada ih promatram kroz prizmu malih i ranjivih država poput Bosne i Hercegovine. Nedavni događaji koji uključuju američkog ambasadora i njegovo miješanje u unutarnje poslove BiH, prisiljavaju nas da preispitamo granice suvereniteta i međunarodne etike.

Piše: Dr. Ivan Pavlović, sociolog i politički analitičar

Prisjetimo se vremena Hladnog rata, kada su super sile igrale šah na globalnoj ploči, a male države bile samo pijuni u igri većih igrača. Danas, iako se geopolitička karta promijenila, principi ostaju isti. Miješanje stranih ambasadora u unutarnje poslove suverenih država nije nova pojava, već perpetuacija starog obrasca hegemonije.

Američki ambasador u BiH, čija je uloga trebala biti promicanje prijateljskih odnosa i suradnje, našao se u poziciji moćnika koji dirigira orkestrom lokalne politike. Zamislimo na trenutak da ambasador Bosne i Hercegovine u SAD-u pokuša izvršiti pritisak na američko pravosuđe ili utjecati na ekonomske projekte unutar te zemlje. Reakcija bi bila promptna i odlučna. Američke vlasti bi to smatrale neprihvatljivim miješanjem, a dotični ambasador bi se suočio s posljedicama koje bi uključivale proglašenje persone non grata i hitno protjerivanje iz zemlje.

Ova hipotetska situacija osvjetljava dvostruke standarde koji dominiraju međunarodnom politikom. Zašto je onda prihvatljivo da se američki ambasador miješa u unutarnje poslove BiH? Odgovor leži u asimetriji moći. BiH je, poput mnogih drugih manjih država, zarobljena u mreži ekonomskih i političkih interesa većih sila. Njena ovisnost o stranim donacijama i pomoći čini je ranjivom na vanjske pritiske i manipulacije.

Šutnja Ministarstva vanjskih poslova BiH i medija na ove događaje može biti interpretirana kao taktika preživljavanja. U zemlji koja se suočava s nizom unutarnjih problema, uključujući političku nestabilnost, ekonomske poteškoće i etničke napetosti, otvaranje novog fronta sukoba s moćnom državom poput SAD-a može se činiti kao opasna i nepromišljena odluka.

No, ova šutnja također postavlja ozbiljna pitanja o stanju demokracije i suverenosti u BiH. Koliko je zemlja spremna žrtvovati svoje principe u ime političkog i ekonomskog opstanka? U kojoj mjeri smo spremni prihvatiti intervencionizam kao nužan zlo? I što to govori o našoj kolektivnoj svijesti i vrijednostima?

Kao društvo, moramo se suočiti s ovim pitanjima i tražiti odgovore koji nadilaze trenutne političke kalkulacije. Suverenost nije samo apstraktan koncept; ona je temeljna komponenta identiteta i dostojanstva svake nacije. Ako je previše olako prepustimo u rukama stranih moćnika, riskiramo gubitak ne samo političke autonomije, već i vlastite sposobnosti da oblikujemo svoju budućnost.

Povijest nas uči da je svaka borba za suverenost i samoodređenje popločena žrtvama i iskušenjima. No, također nas uči da su narodi koji se nisu bojali ustati za svoja prava i autonomiju, na kraju izlazili kao pobjednici, čak i kada su se suočavali s naizgled nepremostivim preprekama.

Završit ću ovu kolumnu s jednom misli: u svijetu gdje su moć i utjecaj često definirani ekonomskom i vojnom silom, prava snaga leži u nepokolebljivoj vjeri u vlastite vrijednosti i spremnosti da se za njih bori. Bosna i Hercegovina mora pronaći tu snagu u sebi ako želi očuvati svoju suverenost i dostojanstvo u vrtlogu globalnih igara moći.

- Advertisement -

19 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -