Published On: Uto, stu 21st, 2017

Merkel preferira nove izbore umjesto formiranja manjinske vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel spremna je predvoditi svoje konzervativne Kršćanske demokrate (CDU) na novim izborima, u jeku prijetnje da bi se glasači mogli vratiti na biračka mjesta.

Nakon što su razgovori o formiranju nove koalicije pod njenim čelništvom propali u nedjelju navečer, Merkel je izjavila za njemačku javnu televiziju da je “žena koja ima odgovornost i koja je spremna preuzeti još odgovornosti”, prenosi Fena.

Merkel je kazala kako nikada nije razmišljala da napusti kancelarsku dužnost nakon propasti koalicijskih pregovora između njenog konzervativnog bloka, ekološke stranke Zelenih i protržišnih Slobodnih demokrata (FDP).

Izjavila je kako se zalaže za održavanje prijevremenih izbora umjesto formiranja manjinske vlade, u njenoj borbi da stvori novu koaliciju nakon septembarskih izbora kada je njen politički blok pretrpio najlošiji politički rezultat od 1949.

Anketa provedena nakon propasti pregovora u Berlinu anketarske agencije Forsa pokazala je da se 45 posto ispitanika zalaže za prijevremene izbore, prenosi dpa.