Published On: Uto, stu 21st, 2017

Merkel preferira nove izbore umjesto formiranja manjinske vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel spremna je predvoditi svoje konzervativne Kršćanske demokrate (CDU) na novim izborima, u jeku prijetnje da bi se glasači mogli vratiti na biračka mjesta.

Nakon što su razgovori o formiranju nove koalicije pod njenim čelništvom propali u nedjelju navečer, Merkel je izjavila za njemačku javnu televiziju da je “žena koja ima odgovornost i koja je spremna preuzeti još odgovornosti”, prenosi Fena.

Merkel je kazala kako nikada nije razmišljala da napusti kancelarsku dužnost nakon propasti koalicijskih pregovora između njenog konzervativnog bloka, ekološke stranke Zelenih i protržišnih Slobodnih demokrata (FDP).

Izjavila je kako se zalaže za održavanje prijevremenih izbora umjesto formiranja manjinske vlade, u njenoj borbi da stvori novu koaliciju nakon septembarskih izbora kada je njen politički blok pretrpio najlošiji politički rezultat od 1949.

Anketa provedena nakon propasti pregovora u Berlinu anketarske agencije Forsa pokazala je da se 45 posto ispitanika zalaže za prijevremene izbore, prenosi dpa.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x