Published On: Pon, stu 20th, 2017
#3rd |

Služba za poslove sa strancima u Mostaru: ”Ako si pametna, razumjela si”

Nastavljeno suđenje uposlenicima u Službi za poslove sa strancima u Mostaru

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedokinja optužbe je ispričala da su joj optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić iznudili objekt u Bijakovu.

Tužiteljstva BiH Angela Croce je rekla da je od 2011. do 2014. bila u upravljačkom tijelu međunarodne nevladine organizacije ”Novi Horizonti” koja je djelovala na području zapadne Hercegovine i pravila naselja za prihvat socijalno ugroženih.

Osim uposlenih, imali su volontere iz Italije kojima su trebale dozvole za rad. Procedura dobivanja dozvola je bila uredna do 2012. godine, kada su iz Centra za poslove sa strancima počeli dobivati odbijenice.

“Boris Kordić nam je zakazao sastanak u hotelu ‘Ero’ i rekao da moramo pričati jer je naša situacija teška. Rekli su da su nas prijavili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a da se nismo sastali, riskirali bi i kazneni postupak. Također je rekao: ‘Ovaj se sastanak nije se dogodio”, kazala je Croce.

Prema njenim riječima, objašnjenja za prijave nije bilo, a Kordić nije bio zainteresiran za dokumentaciju koju su donijeli. Pored nje i Kordića, svjedokinja je rekla da su sastanku nazočili Kvesić, prevoditelj i odvjetnik. Ubrzo je uslijedio novi sastanak, a organizirao ga je odvjetnik Miljenko Mišak.

”Izravno sam pitala što žele od nas. Boris je odgovorio: ‘Ako si pametna, razumjela si’. Kada je Boris otišao, pitali smo Josipa što trebamo uraditi. Rekao je da ništa bez Borisa ne može odlučiti”, kazala je svjedokinja.

Potom je, kako je rekla, 2013. godine njihove prostorije pohodila inspekcija. Svjedokinja nije bila tu, ali rečeno joj je da su je predvodili optuženi Kordić i Kvesić, šest policajaca iz Čapljine, te inspektori za turizam i socijalni rad. Kordić i Kvesić su, kako kaže, naložili zatvaranje, ali su se ostali inspektori usprotivili.

Svjedokinja je zatim, kako kaže, zakazala sastanak s Kordićem u Mostaru. Došla je u pratnji odvjetnika, ali je, kako tvrdi, snimala razgovor telefonom.

”Htjela sam dokaze. Pitala sam Kordića je li zainteresiran za objekt u Bijakovu, rekao je da jeste”, kazala je Croce i kasnije je sve prijavila SIPA-i u Sarajevu. Kako kaže, nije imala povjerenja u Odjel u Mostaru.

Croce je nakon tog sastanka po uputama tužiteljstva, kako kaže, ugovorila još jedan sastanak na kom se raspravljalo u uvjetima dodjele objekta u Bijakovu. Prema riječima svjedokinje, Kordić i Kvesić su mu namijenili funkciju hotela kojem bi direktorica bila optužena Vlatka Puljić.

”Vlatka i ja smo potpisale ugovor, a ključeve sam predala Josipu i Vlatki”, kazala je Croce.

Obrana će svjedokinju ispitivati u utorak, 21. studenog.

Optužnica tereti Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme ”Vlamon” Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruga, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima te u dogovoru s Puljić zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x