Published On: Sub, stu 5th, 2016

Među njemačkim vojnicima otkriveno 20 islamista?

Među njemačkim vojnicima otkriveno je više od 20 islamista, dok je 60 osumnjičeno za pripadnost, piše danas list Berliner Morgenpost, pozivajući se na pripadnike njemačke kontraobavještajne službe.
Provjera se vrši zbog terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, navodi list.
Pripadnici terorističke organizacije ISIL zaduženi za vrbovanje novih članova žele da njihovi agenti prođu intenzivni tečaj vojne obuke. Kako navodi list, već u prvoj fazi obuke regruti uče da pružaju prvu pomoć, da se orijentiraju u prostoru i rukuju oružjem, prenosi Sputnik.
Kao mjeru borbe protiv pojave ekstremista u redovima njemačke vojske, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je predložila zakon po kojem svaki kandidat za stupanje u Oružane snage Njemačke treba da prođe detaljnu provjeru kako bi se eliminirala njegova pripadnost islamistima, navodi Sputnik.
Priopćeno je da će zakon stupiti na snagu 2017. Do sada su samo aktivni vojnici bili provjeravani. U Europi je posljednje godine izvedeno nekoliko velikih terorističkih napada. U studenom 2015. godine izvedena je serija napada u Parizu kada je poginulo 130 osoba. U ožujku 2016. godine eksplozije na zračnoj luci i na stanici metroa u Bruxellesu odnijeli su 32 života. U Njemačkoj je krajem srpnja izveden napad u kojem je poginulo devet osoba, podsjetio je Sputnik.