Published On: Sub, stu 5th, 2016

JAKO ZANIMLJIVO: Glavni haaški tužitelj, brisanje optuženika, po nacionalnom kriteriju, ne vidi kao selektivnu pravdu…

Serge-Brammertz0610

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za sarajevsko Oslobođenje da uhićenje bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju ne vidi kao “selektivnu pravdu”, prenosi agencija Beta. Njemu nije ništa čudno što je od prvotnog spiska optuženih, koji je bio multitenički, sastavljen od optuženih Hrvata i Bošnjaka konačan spisak jednoetnički. Nema tu selekcije “mišljenja” je Brammertz. Dobro je da je ovo ovako eksplicitno pojasnio gospodin Serge. Sada je nekako jasnije i to kako je moguće da se HVO-u za najmanji, postotni i kumulativni progon stanovništva drugih nacija, dodjeluje procentualno i kumulativno najveći broj godina. Haag jasno poručuje. Što više pucaš, to ćeš bit manje progonjen. Što si manji, i što manje pucaš, to ćeš bit više progonjen. Trošite oružje kad ga veliki nude, ili ćete biti suđeni. Lijepa je to porula Haaškog Tribunala na početku 21.stoljeća.

Brammertz je ocijenio da izjave dužnosnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti dojam o postojanju “neprimjerenog političkog utjecaja”, ali se neovisnost tužitelja i pravosuđa mora poštovati i štititi.

“Kada je riječ o ocjenama da uhićenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužiteljstvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako”, rekao je Brammertz. Po njegovim riječima, činjenica je da Tužiteljstvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinitelja i na osnovu snage dokaza.

“Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu”, naveo je on komentirajući oštre reakcije službenog Zagreba na uhićenje bivših pripadnika HVO-a.

Brammertz je dodao da će haško tužiteljstvo “pratiti i izvijestiti o daljem razvoju događaja u ovom slučaju, kao što radi za sva druga značajna kaznena gonjenja u regiji”.

Upitan smije li vlada zemlje koja je članica Europske unije sebi dozvoliti da obaveže svoje pravosudne institucije da ne surađuju s pravosudnim organima susjedne zemlje, Brammertz je rekao da je haško tužiteljstvo ranije ove godine Vladi RH i Vijeću sigurnosti UN-a izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputu da ne pružaju pravosudnu suradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina.

“Ta politika ometa regionalnu suradnju i tražili smo od hrvatske vlade da je preispita”, naglasio je on.

Brammertz je ocijenio da u regionalnoj suradnji u vezi s predmetima ratnih zločina među zemljama bivše SFRJ očito nema jednakih standarda kao u pravosudnoj saradnji među zemljama EU.

“Kada sam radio kao tužitelj u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude spriječen da sa mnom surađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sugovornicima prošlog tjedna u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića”, rekao je i naglasio da treba znatno poboljšati regionalnu suradnju u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta suradnja dostigne europske standarde.