Subota, 20 srpnja, 2024

McALLISTER: Sljedeće članice EU su Srbija i Crna Gora, VUČIĆ: Ključno pitanje je Kosovo i odnos prema Rusiji

Must Read

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer kako se ovih dana radi na njegovoj posjeti Bosni i Hercegovini, na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te kako je uvijek raspoložen za razgovore u Sarajevu jer je to prilika da se reafirmira politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa, prenosi Tanjug.

„Za mene je ovo prilika da reafirmiramo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo  uraditi na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli sačuvati“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjedavajućim vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta i izvjestiteljem za Srbiju Davidom McAllisterom, Vučić je naveo kako će uskoro biti poznate sve informacije o posjeti BiH.

Kosovo, Rusija, vladavina prava

Vučić je kazao kako ne dijeli stav McAllistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvijek ‘izvuku’“ rekao je predsjednik Srbije, te dodao kako „recimo, nitko iz EU ne pita tko će, na primjer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije“.

Odgovarajući na pitanje što ga najviše brine po pitanju vladavine prava, Vučić je rekao kako se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova, potom vanjske politike i tek potom vladavine prava, a da ga „glava najviše boli“ po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

„Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU“, rekao je Vučić, te podsjetio kako neke zemlje članice EU-a, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunjske, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

„Ali, to je stvar EU-a. Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Europsku uniju“, zaključio je Vučić.
Rezervirana mjesta

McAllister je, odgovarajući prije toga na pitanja novinara, rekao kako je njegov stav jasan – kada je zemlja spremna, tada se može pridružiti EU-u, te kako od Srbije ovisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te kako će se Srbija priključiti EU-u kada zatvori svih 35 poglavlja. Rekao je kako duboko žali što Velika Britanija planira napustiti EU kada će u Uniji biti 27 članica.

„Mislim da će mjesta 28 i 29 biti rezervirana za Srbiju i Crnu Goru“, kaže McAllister./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

U Loznici likvidiran Albanac koji je ubio srpskog policajca

Potpredsjednik srpske vlade i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je kako je likvidiran Faton Hajrizi, Albanac koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -