Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

MATVEJEVIĆ: Nikolić je samo dokaz da nam se tragedije događaju

Must Read


Predrag Matvejević, jedan od vodećih evropskih intelektualaca, ugledni filozof i književnik, koji je predavao na univerzitetima Sorbonne u Parizu i La Sapienza u Rimu, izjavio je danas za agenciju Anadolija da su izjave novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako u Srebrenici nije počinjen genocid, te da je Vukovar srpski grad, samo dokaz “da nam se tragedije dešavaju”

Predrag Matvejević“Nikolića vidim kao jednu od srpskih tragedija. Žao mi je što se to dogodilo srpskom narodu”, izjavio je Matvejević za agenciju Anadolija.

Analizirajući Nikolićeve izjave, on je još jednom ukazao na “tragediju naših Bosanaca”.

“Bosna i Hercegovina je najveća žrtva i u njoj bosanski-hercegovački muslimani. Oni su, također, najveća žrtva ovoga rata. Živo sam jako dugo vani i nisam mogao pratiti sve tokove suvremenosti na prostoru Bosne i Hercegovine, ali, nigdje se nije dogodila Srebrenica nego u Bosni. Ona je pokazatelj trpljenja kojeg je Bosna u ratnim dijelovima i u raznim svojim nacionalnostima prošla”, istakao je Matvejević.

Predrag Matvejević je među prvima digao svoj glas protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Snažno je osuđivao i politiku hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini, kao i nacionalizam u Hrvatskoj uopće. Nakon prijetnji napustio je Hrvatsku i izabrao život, kako je govorio, između “azila i egzila”. Prije nekoliko godina vratio se u Zagreb.

Matvejević je bio jedan od rijetkih intelektualaca koji je tražio oslobađanje grupe bošnjačkih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem, a koje su komunističke vlasti u montiranom “Sarajevskom procesu” 1983. godine osudile na teške zatvorske kazne, piše Anadolija.

(Anadolija, DEPO PORTAL, BL!N MAGAZIN/md)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -