SRPSKI INVALIDI: Marš mira bit će prekinut ako u njemu bude zastava Armije BiH i slika Nasera Orića

Udruženje ratnih vojnih invalida (RVI) općine Zvornik organizirat će prosvjede i presjeći kolonu srebreničkog Marša mira ukoliko u koloni ”budu nošene bilo kakve provokativne oznake koje vrijeđaju srpski narod“, rekao je danas predsjednik Udruženja RVI Dragislav Mijanović.

Mijanović je kazao da pod provokativnim oznakama smatra „ratnu zastavu tzv. Armije BiH i drugih paravojski koje su pod tom zastavom činile zločine nad srpskim narodom, zastave ISIL-a i s arapskim natpisima, oznake s likom Nasera Orića i slično“, piše portal Zvornikdanas.com.

Ističući da poštuje pravo svakog naroda da na civiliziran način obilježi značajne datume iz svoje povijest, Mijanović je dodao da RVI žele mirnim prosvjedima izraziti svoje neslaganje protiv isticanja ratnih zastava, kako bi spriječili navedenu pojavu koja je usmjerena na bespotrebno izazivanja međunacionalne mržnje.

Mijanović je naveo da će, ako bude potrebno, mirni prosvjedi i okupljanje članova i simpatizera ovog udruženja biti organizirani od 8. do 10. srpnja, na više lokacija i dodao da je o svemu obaviješten Centar javne bezbjednosti Bijeljina, Postaja javne sigurnosti Zvornik, te policijske postaje u Bratuncu i Srebrenici.

Mijanović je naglasio da prosvjedi RVI nisu usmjereni na spriječavanje Marša mira, već da to ”predstavlja glas razuma protiv netolerancije i mržnje na ovim prostorima”, prenosi Radiosarajevo.ba.

Udruženje RVI Zvornik apelira i na nadležne organe Republike Srpske da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, spriječe nezakonito isticanje obilježja koja žrtve proteklog rata u srpski narod u cjelini duboko ponižavaju i vrijeđaju.

Iz policije i vlasti Republike Srpske nisu se oglasili po ovom pitanju.