Published On: Wed, Sep 20th, 2017

MARKSIZAM JE JEDVA POLOŽILA: Pet stvari koje niste znali o Angeli Merkel

Merkel je poznata po sposobnosti da održi pažnju tijekom pregovora koji traju duboko u noć, što je značajna prednost kada se diskutira o složenim temama kao što su klimatske promjene, financijska pomoć drugim državama ili tijekom mirovnih pregovora.

U Njemačkoj su u nedjelju, 24.rujna, parlamentarni izbori, na kojima kancelarka Angela Merkel vodi bitku za svoj četvrti mandat na čelu njemačke Vlade.

Za 63-godišnju Merkel, njemačku kancelarku od 2005. godine, opće je poznato da je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, da se bavila naukom i da je 2015. godine otvorila vrata Njemačke za veliki broj migranata, piše Beta.

Manje je poznato da je lako ostaje budna i održava pažnju tijekom cijele noći, da je na fakultetu jedva položila marksizam, da živi u običnom stanu – kao većina ljudi, ili da je strastvena nogometna navijačica i da se njen muž rijetko pojavljuje u javnosti.

Merkel je poznata po sposobnosti da održi pažnju tijekom pregovora koji traju duboko u noć, što je značajna prednost kada se diskutira o složenim temama kao što su klimatske promjene, financijska pomoć drugim državama ili tijekom mirovnih pregovora.

Ona kaže da joj je san potreban kao i drugim ljudima, ali da je u stanju da izvjesno vrijeme izdrži i sa veoma malo sna. “Imam određene sposobnosti, nalik kamili”, rekla je jednom za njemački časopis Brigitte.

Merkel je, kao i svi studenti u Istočnoj Nemačkoj, morala da polaže ispit iz marksizma-lenjinizma. Za razliku od odličnih rezultata koje je imala iz fizike, marskizam je jedva položila, sa šesticom.

Usprkos tomu, kasnije je postala tajnica za agitaciju i propagandu u omladinskoj komunističkoj organizaciji. Ona to nikad nije poricala, ali je navela kako je njen zadatak uglavnom bio da organizira čitalačke sekcije i odlaske u kazalište.

Merkel nije poznata kao osoba koja vodi raskošan život. Naprotiv, ona živi u običnom stanu u centru Berlina, ima jednu malu vikendicu i sama gaji povrće.

Ona nije izuzetak od drugih njemačkih lidera u odnosu prema nogometnoj reprezentaciji Njemačke, čija je strastvena navijačica. Štoviše, Merkel ozbiljnije shvaća tu svoju ulogu od većine političara i uvijek kad je u mogućnosti, ode do svlačionice i poželi sreću njemačkim igračima.

Zanimljiva je i činjenica da se njen drugi muž, kvantni kemičar Joachim Sauer, rijetko pojavljuje u javnosti. U početku njenog prvog kancelarskog mandata, Sauer se pojavio s Merkel samo jednom, na operskom festivalu, zbog čega ga je jedan časopis nazvao “Fantom iz opere”. O njegovom stavu prema politici ne zna se gotovo ništa.

Ako Merkel poslije izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačit će poslijeratni rekord Helmuta Kohla koji je 16 godina bio njemački kancelar (1982-1998).

Dnevnik.ba