Published On: Wed, Sep 20th, 2017

KATALONSKI PREDSJEDNIK: Madrid de facto uveo izvanredno stanje u Kataloniji, ali će referendum biti održan

Madrid je uveo de facto izvanredno stanje u Kataloniji, rekao je danas Carles Puigdemont, predsjednik te regije koja se priprema održati referendum o neovisnosti, iako su ga središnje vlasti proglasile neustavnim. On je ovo izjavio nakon današnjeg uhićenja 13 visokih katalonskih dužnosnika i zamrzavanja financija katalonije.

“Vlada je de facto suspendirala autonomiju Katalonije i uvela de facto izvanredno stanje”, rekao je Puigdemont nakon tih uhićenja optužujući vladu španjolskog premijera Marijana Rajoya da je “totalitarna” i da krši “osnovna prava” i dodao da će referendum biti održan po planu.

Španjolska policija uhitila je u današnjim racijama 12 dužnosnika regionalne vlade u Kataloniji, kao i najbližeg suradnika potpredsjednika regionalne vlade, dok se ta regija priprema za referendum o odvajanju, koji je prema vlastima u Madridu nelegalan.

Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih minstarstava u Barceloni, uključujući ekonomije, vanjskih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja i u zgradi predsjedništva, 11 dana pred referendum planiran za 1. listopad, prenosi Beta.

Španjolsko ministarstvo financija uvelo je od danas nove kontrole nad financijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum, koji je proglašen neustavnim. Tim ograničenjima je praktično sva potrošnja u Kataloniji pod kontrolom središnje vlade. /HMS/