Published On: Čet, svi 23rd, 2013

Marjanović odgovorio na molbe da ostane: Ipak idem, ali je borba tek počela

Ministar u ostavci u Vladi Kantona sarajevo Damir Marjanović dobio je u protekla dva-tri dana veliki broj poruka i otvorenih pristama u kojima se od njega traži da povuče svoju odluku o ostavci na mjesto prvog čovjeka u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih.
Jučer su se oglasili i najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu, nositelji “Zlatne značke”, tražeći od Marjanovića da ne napušta dobro započeti posao i pozitivne procese u obrazovanju. Kao što je to često činio i do sada, Marjanović se i jutros oglasio na svom Facebooku i odgovorio im.
“Poštovane Kolege, Studenti, Učenici i Roditelji, Zlatne značke i svi Vi koji ste svojim porukama u protekla dva dana zauvijek obilježili moj život.
Obraćam Vam se velikim V, jer ste Vi to uistinu zaslužili i zato što bih želio svakome od Vas pojedinačno uputiti ovu poruku!
Hvala na podršci! Hvala na kritici! Hvala što ste otvoreno, neki od Vas možda i prvi put, nekom profesoru i ministru rekli što mislite i što želite! Nadam se i iskreno vjerujem da ćete ovaj vid komunikacije, koji ste uspostavili sa ovim ministrom, nastaviti sa svima koji su na pozicijama da donose bitne odluke. Vjerujte, u proteklih šest mjeseci mnoge dobre stvari koje smo učinili bile su inicirane, usmjerene ili oblikovane Vašim sugestijama i idejama!
U proteklom razdoblju smo vodili intenzivne, pomalo netipične razgovore u kojima nije bilo otvoreno sukobljenih strana, a sve u cilju postizanja pravedne cijene rada i modela isplate plaća za prosvjetne radnike. Od polaznih nekoliko otvorenih pitanja, skoro sva su bila usuglašena i ostalo je samo još jedno koje je trebalo definirati do kraja. Svim srcem želim da se to dogodi i to u što skorijoj budućnosti. No, to treba postići za stolom i to kao rezultat iskrenih i poštenih razgovora, koji će u prvi plan staviti zajednički interes, a ne nečije osobne frustracije.
Od prvoga dana pregovora sam svima koji su sudjelovali u njima jasno rekao da neću sebi dopustiti da moje kolege pravdu traže kroz prosvjede i da ću dati sve od sebe da do toga ne dođe! Nisam u tome uspio! Vrijeme će pokazati da li su potezi pojedinih kolega bili iskreni i dobronamjerni, vrijeme će pokazati da li su pojedinci vođeni nekim svojim ciljevima iskoristili težak položaj prosvjetnih radnika. Otvoreno kažem, prosvjedi su se mogli izbjeći, ali čini se da je nekome baš odgovaralo da se dese. No, ono što je istina koje sam duboko svjestan je da u trenutnim uvjetima, u trenutnim odnosima, u trenutnom okruženju – nisam postigao ono što sam sebi zacrtao kao najbitniji cilj, nisam bio dovoljno mudar da uvjerim sve strane da prosvjetni radnik ne smije se dovede u poziciju da traži svoja prava “na ulici”. Možda to i nije trebao biti moj zadatak, ali sam ja to shvatio kao moju glavnu misiju u kojoj nisam uspio! E zbog toga ja ne mogu više biti ministar obrazovanja znanosti i mladih Kantona Sarajevo. Oprostite mi svi koji ste razočarani ovom odlukom, ali to sam jednostavno ja! Da sam drugačiji ne bih sebe cijenio, a vjerujem da me ni Vi ne biste poštovali!
Na kraju, svima onima koji su rekli da se osjećaju napušteno, a posebno mladim ljudima koji su pomislili da ovim činom napuštam zajedničku borbu za bolje obrazovanje i položaj budućih generacija koje dolaze, jedna kratka poruka – nema odustajanja, borba je tek počela “, napisao je prof. dr.. Damir Marjanović, još uvijek ministar u Vladi KS.
klix.ba