Published On: Thu, May 23rd, 2013

Fuele: Trebamo pomoći BiH da ne ostane usamljena i zaglavljena u daytonskim okvirima

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele poručio je u obraćanju Europskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj Ustav s odlukom Suda za ljudska prava “Sejdić i Finci”, jer će inače prekršiti međunarodne obveze, što će imati posljedice.
“Što da radimo s izborima u BiH naredne godine, bez rješenja o odluci ‘Sejdić i Finci’? Hoćemo li onda zazvoniti na uzbunu?”, Rekao je Fuele zastupnicima Europskog parlamenta, koji su danas raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH.
On je istaknuo da Europska unija jedino može pružiti pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, saopšteno je iz EU.
“U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima – a ipak, to ostaje ključno pitanje”, rekao je Fuelle.
On je istakao da će pristupanjem Hrvatske, BiH postati izravni susjed EU, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.
“I pored stalnih neuspjeha, ponovili smo da je naše kontinuirano nastojanje i podrška dostupna za one koji žele da se stvari kreću naprijed. Naš strukturalni dijalog o pravosuđu urodio je plodom”, rekao je Fuele.
On je rekao da je nakon Daytonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, “sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH”, a najmoćniji instrument za to je proširenje EU.
“Proširenje je najmoćniji instrument koji imamo. Proširenjem ćemo biti u stanju da se uhvatimo u koštac s mnogim pitanjima na koja se žalite vi (zastupnici) i Europska komisija. Prvo, moramo im pomognemo da ‘pređu most’ ka procesu proširenja EU, odnosno provedu odluku Europskog suda za ljudska prava ‘Sejdić i Finci’ “, rekao je Fuele.
On je istakao da je dogovor Beograda i Prištine pokazao da u regiji, ako postoji volja, postoji i način, što ukazuje na to koliko potencijala ima u proširenju kao instrumentu transformacije.
“Dakle, treba da pomognemo BiH da ne ostane vani, usamljena, i zaglavljena u dejtonskim okvirima, dok se ostatak regije kreće ka okvirima EU”, rekao je Fuele i dodao da je neprovođenje odluke “Sejdić i Finci” razlog zašto još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Europski parlament na jučerašnjoj plenarnoj sjednici razmatrao je Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2012. godinu, a danas bi zastupnici trebali izjasniti o ovom dokumentu.
 
(Srna)