Published On: Čet, svi 23rd, 2013

Revolucionarno liječenje: HIV ubija ćelije raka!

Liječnici s Sveučilišta u Pennsylvaniji, predvođeni dr. Karlom džunah, uklanjanjem klase imunoloških stanica poznatih kao T-stanice iz krvi bolesnika i njihovim križanjem s virusom humane imunodeficijencije (HIV) uspjeli su da se izbore s rakom.
Naime, ovako modificiran virus HIV ubrizgava se u organizam pacijenta, što dovodi do toga da imunološki sustav izravno napada stanice raka. Na ovaj način stanice učinkovito ubijaju i na kraju dolazi do potpunog iskorevanja bolesti, prenosi Kurir.
Ovakav postupak liječenja pokazao se kao vrlo efektivan kod sedmogodišnjeg dječaka oboljelog od leukemije, pa ga sada mnogi znanstvenici nazivaju čudom od tretmana. Iako još nije dovoljno ispitan, liječnici preporučuju pacijentima koji nisu imali uspjeha s drugim vrstama liječenja.
Utvrđeno je da genetski modificiran HIV ne uzrokuje AIDS, ali još nije dokazano da li će nakon određenog vremena napadati i druge stanice osim stanica raka. Opasnost od ovog je trenutno glavna tema daljnjih ispitivanja, uzimajući u obzir da modificirane T-stanice ostaju vječno u čovjeku i ne mogu biti odstranjene.
Otkako dospiju u organizam, one se neprestano umnožavaju u potrazi za stanicama raka koje bi uništile. Drugim riječima, ove ćelije su u vječitoj borbi, čak i po izlječenju od raka. Strah je da će se zbog toga s vremenom biti i drugih posljedica, i to trajnih. Kao što je poznato, do danas nije pronađen nikakav tretman koji dovodi do trajnog odstranjivanja kancera.
Polovica bolesnika izliječena
Eksperimenti su pokazali da 50 posto pacijenata pozitivno reagira na ovu vrstu liječenja, bar u ovom trenutku. Još se ne zna kako će se ova modifikacija HIV i T-stanica pokazati nakon dužeg vremenskog perioda. Neophodno je pratiti stanje oboljelih kako bi se utvrdilo da li se kancer vraća ili ne.
Proces liječenja
1. Krv oboljelih propušta se kroz stroj koja izdvaja T-stanice
2. T-stanice se zaraze HIV virusom, a zatim im se dodaju geni koji prepoznaju stanice raka
3. Kemoterapijom se ubijaju preostale T-stanice u organizmu pacijenta
4. Pacijentu se daju modificirane T-stanice
5. Nekoliko nedjelja pacijent ima simptome nalik gripi, što znači da se stanice raka povlače i nestaju
6. Poslije šest mjeseci rak se i dalje povlači
kurir