Published On: Pet, srp 31st, 2020
#3rd | By Desk

MALI UTRECHT Posušje dobiva još jedan kružni tok, ukupno peti, a ide i šesti na Ričini

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se trebala rasporediti na županije i općine kao pomoć za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašenja COVID-a 19 ili za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa. Županije su ovime dobile 200 milijuna KM, a općine i gradovi 30 milijuna. Dio sredstava koji je dodijeljen općinama i gradovima raspodijeljen je na sljedeći način:

Jedna trećina sredstava dodijeljena je jednako svim općinama i gradovima u pojedinačnom iznosu od 125.000 KM, a za drugi dio sredstava općine i gradovi morali su prijaviti svoje projektne prijedloge uz prateću dokumentaciju na Javni poziv kojega je raspisala Vlada FBiH, a prema odredbama poziva prednost su imali projekti visokog stupnja zrelosti i koji su prioritetni za implementaciju u jedinicama lokalne samouprave te izravno doprinose boljoj kvaliteti života.

Općina Posušje pripremila je svu potrebnu dokumentaciju te na ovaj javni poziv prijavila projekt izgradnje kružnog toka kod nove osnovne škole fra Petar Bakula, te za uređenje prometnog rješenja oko prostora škole za koji je Vlada FBiH dodijelila sredstva u iznosu od 352.506,89 KM.

Općina Posušje je zadnjih godina veoma uspješna u privlačenju sredstava te se gotovo trećina proračunskih priljeva osigurava na ovaj način. Mi se nadamo što skorijem prijenosu spomenutog iznosa u proračun Općine Posušje kako bi mogli pristupiti realizaciji ovoga projekta. Uz već najavljenu izgradnju novog kružnog toka na Ričini, Posušje će preko puta nove osnovne škole dobiti i šesti kružni tok. Njegova izgradnja doprinijeti će boljoj i sigurnoj prometnoj povezanosti na području oko nove osnovne škole (manji broj konfliktnih točaka, nemogućnost vožnje kroz kružno raskrižje bez smanjene brzine), manje posljedice prometnih nezgoda, kraće čekanje na prilazima uz ljepši izgled ovoga područja. Ipak, glavni je cilj povećanje sigurnosti za naše mališane koji će pohađati novu osnovnu školu fra Petra Bakule.

Ovo je znatan vjetar u leđa s obzirom na trenutnu situaciju pada općinskih prihoda uslijed pandemije korona virusa i sve manje objavljenih natječaja. Nadamo se kako će uskoro i ostali natječaji krenuti intenzitetom kao i prethodnih godina te da ćemo putem njih i dalje razvijati naše Posušje, priopćili su iz Općine Posušje.

 

DIREKTOR JP CESTE FBIH POSJETIO OPĆINU POSUŠJE

Načelnik Branko Bago danas je održao sastanak s direktorom JP Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, a sastanku su nazočili i Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ŽZH te Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH. Sastanak je održan s ciljem predstavljanja prometnih potreba Posušja kako bi se uvrstili u plan radova ovog poduzeća.
Načelnik Bago na početku je zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj i kvalitetnoj suradnji s JP Ceste FBiH, osobito na novim investicijama na području općine Posušje, prvenstveno skorašnjoj izgradnji novog kružnog toka na raskrižju prema Čitluku i Vinjanima. Načelnik Bago kazao je kako je ovo vrlo opravdano ulaganje, s obzirom da se radi o križanju s velikim brojem automobila na kojemu se često događaju prometne nezgode. Izgradnjom spomenutoga, naša općina brojiti će pet kružnih tokova, te se uz već izgrađene zaobilaznice i pet magistralnih pravaca na području Posušja možemo pohvaliti izvrsno riješenom prometnom infrastrukturom kojom je osigurana nesmetana cirkulacija tranzita, lokalni promet bez zastoja te visok stupanj sigurnosti.
Načelnik je prilikom današnjeg sastanka ukazao na potrebu za presvlačenjem pojedinih magistralnih puteva, prvenstveno na posuškoj južnoj zaobilaznici, potom na onoj od Gruda prema Posušju, ali i na cesti od Vranića prema Tomislavgradu na kojoj se na području Rastovače prema gradu javljaju problemi s odvodnjom za vrijeme većih kiša.
Direktor Pravdić uputio je pohvalu Općini Posušje na promptnom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa prilikom dosadašnje suradnje, čime su ispunjeni uvjeti za početak izgradnje novog kružnog toka na Ričini te treće trake i nogostupa na Vraniću. Kazao je kako je u planu presvlačenje jednog dijela magistralne ceste od Posušja prema Rakitnu, a svakako razmišljaju o presvlačenju južne zaobilaznice na kojoj nije bilo značajnijih ulaganja od kraja devedesetih.
Ravnatelj Romić posebno se osvrnuo na Načelnikove apele za presvlačenjem ceste od Grudama prema Posušju kazavši da je za početak nužno spojiti barem onaj dio od dvjestotinjak metara koji je ovogodišnjim radovima na toj cesti ostao neodrađen, a nalazi se na lokalitetu Privija. Direktor Pravdić kazao je kako će se svakako pobrinuti da se i taj dio presvuče kako ne bi ostao nedovršena cjelina.
Načelnik Bago na kraju sastanka istaknuo je kako Općina Posušje osobito pazi na davanje suglasnosti prilikom priključivanja na magistralne ceste kako bi izbjegli one priključke koji ne bi udovoljavali pravilima struke. „U početku su pojedini pokazivali dozu negodovanja, ali vjerujem da je većina shvatila kako je nužno odraditi posao kako spada“, kazao je Bago.
Na kraju ističemo nadu za nastavkom kvalitetne suradnje s JP Ceste FBiH, na dobrobit razvoja prometne infrastrukture te sigurnosti naših žitelja i svih putnika koji prolaze posuškim cestama, a po završetku sastanka uputili su se u terenski obilazak spomenutih prometnica.
OPCINA-POSUSJE.BA