Published On: Fri, Jul 31st, 2020

Iranski satelit, za kojeg se smatralo da je samo ”smiješna kamera koja je zalutala u svemiru”, snimio najveću američki vojnu bazu na Bliskom istoku

Fotografije su, kako se izvješćuje, dobivene u tijeku velikih ”ratnih igara”, koje se odvijaju na jugu Irana, u koje je uključeno više grana oružanih snaga, uključujući elitne postrojbe Islamske revolucionarne garde (IRGC).
IRGC je objavio detaljne fotografije zračne baze Al-Udeid, katarskog doma Središnjeg zapovjedništva američke vojske, sa snimcima koje je napravio iranski vojni satelit domaće proizvodnje, ‘Noor’ (Svjetlost).

Na fotografijama se vidi nekoliko detaljnih snimaka same zrakoplovne baze, s time da su one fotografirane tijekom različitih vremenskih intervala, što se može zaključiti na temelju promjene položaja zrakoplova na pistama. Čini se da je jedna od slika infracrveni prikaz koji pokazuje toplinske potpise zrakoplova i okolnih objekata.

Al-Udeid je najveća američka vojna baza na Bliskom Istoku, s čak 11.000 osoblja koje je razmješteno u objektu; baza se dosad koristila za usmjeravanje američkih vojnih operacija u cijeloj regiji.

Slike su prikazane u videozapisu na kojem se prikazuju iranske bespilotne snage, zračne snage i rakete. Osim toga, na fotografijama se vidjelo kako iranske snage izvode vježbe, od kojih je jedna uključivala gađanje makete američkog nosača zrakoplova.

Slike su objavljene usred tekućih vojnih vježbi ‘Veliki prorok 14’ u provinciji Hormozgan, na jugu Irana, blizu teritorija koji graniči s Perzijskim zaljevom i hormuškim tjesnacem. Iran je u utorak započeo velike vježbe. Pored svojih aktivnosti, koje se odnose na prikupljanje obavještajnih podataka, Noor satelit navodno se koristio za nadgledanje vježbi iz svemira.

Satelit Noor lansiran je u orbitu u travnju. Američki načelnik svemirskih operacija, general Jay Raymond nasmijao se nakon što je saznao za lansiranje, nazvavši satelit “smiješnom kamerom koja je zalutala u svemiru”, nakon čega je rekao da je ”malo vjerojatno” da će taj satelit iranskim snagama pružiti bilo kakve korisne podatke.

Američke trupe u zračnoj bazi Al-Udeid i obližnjoj zračnoj bazi Al-Dhafra u Abu Dabiju, u UAE-u, ovog su tjedna stavljene u privremeno stanje visoke pripravnosti, nakon što je otkrivena paljba, koja se čula nedaleko mjesta gdje oni obavljaju vježbe. “Incident je trajao nekoliko minuta, a nakon toga proglašen je prestanak stanja pune pripravnosti”, izjavila je bojnica američke vojske Beth Riordan.

Američka mornarica osudila je u srijedu iranske vježbe “Veliki prorok 14”, s posebnim naglaskom zbog upotrebe makete američkog nosača zrakoplova. “Uvijek budno pratimo ne bi li došlo do kakvog neodgovornog i bezobzirnog ponašanja od strane Irana u blizini međunarodnih plovnih puteva”, izjavio je glasnogovornik Pete flote SAD-a.

Osim satelita, Iran je tijekom vježbi pokazao i sposobnosti svojih podzemnih raketnih jedinica. Bespilotne jedinice, zrakoplovi i razne rakete koje služe za obranu s mora, ali i za zaštite obale, ispaljene su tijekom ratnih igara. U srijedu je zapovjednik zrakoplovnih snaga IRGC brigadni general Amir Ali Hajizadeh otkrio da su vježbe uključivale i poraze simuliranog američkog sustava kazališta visoke nadmorske visine (THAAD) i to uz pomoć raketa koje radar nije mogao detektirati. “Zahvaljujući oružju koje je u našem posjedu možemo pogoditi bilo koju neprijateljsku metu, na bilo kojem mjestu u regiji Perzijskog zaljeva, Omanskom moru i Indijskom oceanu”, rekao je Hajizadeh.

Vježbe ne pomažu ionako zategnutim američko-iranskim odnosima. Prošli tjedan je iranski putnički zrakoplov bio prisiljen na izvršavanje hitnih manevara, nakon što su ga presrela dva američka borbena zrakoplova iznad sirijskog zračnog prostora. Iranski predsjednik Hassan Rouhani nazvao je incident američkim aktom „zračnog terorizma“ i pozvao Međunarodnu organizaciju civilnog zrakoplovstva, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Siriju i Libanon da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se Washington pozvao na odgovornost za navodno kršenje međunarodnog prava.