Utorak, 16 srpnja, 2024

MALI HAAG Specijalci u Hercegovini uhitili četiri hrvatska časnika zbog ratnih zločina

Must Read

SIPA_627_344Postupajući po naredbi tužiteljstva Bosne i Hercegovine pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Hercegovine uhitili četiri osobe zbog sumnji na  počinjenje ratnog zločina počinjenog na području Čapljine.

Uhićeni su Nikola Zovko, rođen 19. listopada 1958. godine u Čapljini, Petar Krndelj, rođen 8. lipnja 1960. godine u Metkoviću, Krešo Raič, rođen 5. listopada 1956. godine u Stocu iIvica Čutura, rođen 31. siječnja 1960. godine u Počitelju.

Osumnjičeni Ivica Čutura tereti se da je tijekom srpnja 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno s njemu poznatim osobama, protupravno uhitio civile bošnjačke nacionalnosti, koje su odvezli u logor “Gabela”.

Ostali osumnjičeni se terete da su za vrijeme rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao zapovijednik PS Čapljina i Krešo Raič u svojstvu zapovijednika voda VP postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što su zajedno s drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružane civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, a potom ih na mjestu zarobljavanja ubili.

U istoj akciji su teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od nepoznatih pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen fizičkom maltretiranju. Zbog ranjavanja i zadobijenih ozlijeda ova osoba je duže vrijeme bila izložena teškim fizičkim patnjama.

Nakon uhićenja, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Maxportal

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -