Published On: Čet, lip 11th, 2015

MALI HAAG Specijalci u Hercegovini uhitili četiri hrvatska časnika zbog ratnih zločina

SIPA_627_344Postupajući po naredbi tužiteljstva Bosne i Hercegovine pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Hercegovine uhitili četiri osobe zbog sumnji na  počinjenje ratnog zločina počinjenog na području Čapljine.

Uhićeni su Nikola Zovko, rođen 19. listopada 1958. godine u Čapljini, Petar Krndelj, rođen 8. lipnja 1960. godine u Metkoviću, Krešo Raič, rođen 5. listopada 1956. godine u Stocu iIvica Čutura, rođen 31. siječnja 1960. godine u Počitelju.

Osumnjičeni Ivica Čutura tereti se da je tijekom srpnja 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno s njemu poznatim osobama, protupravno uhitio civile bošnjačke nacionalnosti, koje su odvezli u logor “Gabela”.

Ostali osumnjičeni se terete da su za vrijeme rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao zapovijednik PS Čapljina i Krešo Raič u svojstvu zapovijednika voda VP postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što su zajedno s drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružane civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, a potom ih na mjestu zarobljavanja ubili.

U istoj akciji su teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od nepoznatih pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen fizičkom maltretiranju. Zbog ranjavanja i zadobijenih ozlijeda ova osoba je duže vrijeme bila izložena teškim fizičkim patnjama.

Nakon uhićenja, osumnjičeni će biti ispitani, te će nakon toga biti odlučeno o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Maxportal

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare