MAKSIMALNA KAZNA: Tužiteljstvo BiH zatražilo 45 godina zatvora za Harisa Čauševića

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da Apelacijsko vijeće Suda BiH osudi na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora Harisa Čauševića koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27.lipnja 2010. godine.
Tijekom iznošenja završnih riječi tužitelj Dubravko Čampara naveo je da jedino izrečenom kaznom dugotrajnog zatvora žrtve do sada najvećeg terorističkog napada u BiH donekle mogu dobiti satisfakciju.
Čampara tvrdi da je Tužiteljstvo tijekom obnovljenog postupka u ovom slučaju izvan svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, te da ne postoji nijedan detalj, od planiranja izvršenja terorističkog čina do uhićenja osumnjičenog, koji nije potkrijepljen iskazima svjedoka, nalazima vještaka i materijalnim dokazima.
Tužitelj je podsjetio na izjave svjedoka date tijekom prvostupanjskog postupka i pred Apelacijskim vijećem, kojim potvrđuju da je Čaušević duže vrijeme planirao napad na Policijsku stanicu u Bugojnu kada je povećan broj policajaca zbog održavanja vjerske manifestacije na Ajvatovici.
“Potpuno je jasno da je optuženi imao namjeru uništiti Policijsku stanicu i ubiti sve u njoj. To je nedvosmisleno htio učiniti s ciljem ozbiljne destabilizacije BiH i izazivanja pometnje, a policijske službenike je svjesno izabrao kao mete jer oni simboliziraju vlast”, rekao je Čampara.
Tužitelj je posebno istaknuo da tijekom oba sudska postupka, optuženi Čaušević nije pokazao nikakvo kajanje zbog onog što je učinio i izazvanih psihičkih trauma kod preživjelih.
Prema Čamparinim riječima, obrana, koja je pokušala stvoriti “famozni lažni alibi za optuženog”, nijednim dokazom nije uspjela dokazati da on nije počinio kazneno djelo za koje se tereti.
“Obrana je pola pretresa provela optužujući Adnana Haračića za ovaj zločin, a krivicu je htjela prebaciti i na vlasnika internet kluba `Matriks` Nedžada Bašića. Nakon toga zahtijevala je izuzeće sudaca, Sudskog vijeća, predsjednika Suda BiH, tužitelja i glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, čime je htjela odugovlačiti proces”, naveo je Čampara.
Prije iznošenja završnih riječu Tužiteljstvu, optuženi Čaušević je rekao da ne može pratiti današnje ročište zbog teške depresije u koju je zapao jer se, kako je naveo, od 12. lipnja nezakonito nalazi u pritvoru.
On je rekao da je drugostupanjskom odlukom Suda 12. lipnja 2014. godine prihvaćena žalba obrane na prvostupanjsku presudu, te da nakon donošenja odluke Apelacijskog vijeća, kojom se usvaja žalba izjavljena protiv prvostuapnjske odluke i kojom se ona ukida, pritvor može maksimalno trajati 12 mjeseci od dana donošenja te odluke.
Čaušević je rekao da mu nije pružena medicinska pomoć na koju ima pravo, te da je na vrijeme obavijestio Sud o stanju u kojem se nalazi. Zbog lošeg psihičkog stanja naveo je da se ne može koncentrirati i pratiti završne riječi Tužiteljstva, prenosi Srna.
Predsjedavajući Sudskog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će u toku dana Čaušević biti pregledan.
Čaušević je i danas zatražio izuzeće predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso koja ga ni nakon četiri poziva nije posjetila i koja se, kako je rekao, nije oglasila povodom selektivne primjene zakona u vezi sa produženjem njegovog pritvora.
Zbog istog razloga zatražio je i izuzeće predsjedavajućeg Apelacijskog vijeća u ovom postupku Tihomira Lukesa, dok je obrana ovaj zahtjev proširila i na druga dva člana, suce Dragomira Vukoju i Senaida Begtaševića.
Optuženi je zatražio i izuzeće tužioca Čampare “zbog pristrasnosti, jer je politički tužitelj”. On je naveo da se nije mogao adekvatno braniti jer tužitelj nije dostavio relevantne dokaze.
Nakon iznesenih zahjteva, Čaušević je napustio sudnicu uz obrazloženje da se ne osjeća dobro, a Sudsko vijeće je nakon konzultacija odbacilo navedene zahtjeve.
Čaušević je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško povrijeđena Edina Hindić, a lakše ranjeno još pet njihovih kolega.
Sudi mu se u ponovljenom postupku nakon što mu je, zbog bitnih povreda postupka, ukinuta prvostupanjska presuda kojom je bio osuđen na 45 godina zatvora.
Suđenje se nastavlja sutra u 9.00 sati iznošenjem završnih riječi obrane.