Nedjelja, 26 svibnja, 2024

MAKAR NA SILU: Himna BiH progovorila i mimo ustava (VIDEO)

Must Read

Iako BiH himna prema ustavu nema riječi, to nije smetalo da se jedna od probnih verzija intonira pred policajcima Kantona Sarajevo, na obilježavanju njihovog praznika.

Pitanje je da li je to normalno, kao i stav da je neimanje riječi himne najveći problem ove nesretne zemlje. Novi cirkus s obilježjima BiH i kršenje ustava ponovno dolazi sa strane kojoj se to može, jer je nježno mažena od strane međunarodne zajednice.

 

Vokalni ansambl Art Vivo je jučer na manifestaciji Dani policije Kantona Sarajevo izveo “himnu” BiH sa tekstom “Zemljo Kulinova”, koju je napisao književnik Zlatko Topčić.

Publika je bila oduševljena, a Topčić, dakako, zadovoljan. Poznato je da verzija teksta skladatelja Dušana Šestića i Benjamina Isovića nikada nije dobila parlamentarnu verifikaciju.

“Ovo je pokušaj da se, makar neformalno, ispravi frustrirajuća činjenica da naša himna još uvijek nema tekst. ‘Zemljo Kulinova’ podsjeća na dugu historiju ove države. Odmak je to ka vremenu koje je, prema romantičarskim predanjima, bilo doba blagostanja, ‘za Kulina bana i dobrijeh dana’, ka razdoblju s kojim se valjda svi možemo identificirati, izuzev onih koji na pomen Kulina bana i države Bosne i Hercegovine dobiju koprivnjaču ” , naveo je Topčić, dodajući kako mu nije bitno hoće li njegov tekst biti službeno usvojen.

“Važnije mi je da njezin jednostavni refren prihvate naši ljudi, naši navijači u svim prilikama kada, umjesto muka ili mumljanja, trebaju pjevanjem iskazati ponos i privrženost svojoj zemlji ili pružiti podršku našim sportašima … Ništa više i ništa manje”, dodao je Topčić .

ZEMLJO Kulinova

Moja zemljo mila
Od jave i snova!
Majko stara
Trojice sinova!

Kuća ti si moja!
Kamen ja sam tvoj!
O ti zemljo Kulinova
Živjela! (Refren)

Od svjetla i tmine ti si
Moja zemljice!
Veliko je srce
Moje djedovine!

Pod nebom visokim
Grana maslinova!
O ti zemljo Kulinova
Živjela! (Refren 2x)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -