Published On: Pet, tra 9th, 2021

Luka Mišetić u odgovoru Ministarstvu vanjskih poslova Srbije i otkrio široj javnosti malo poznati podatak

Srpsko ministarstvo vanjskih poslova  na Twitteru je objavilo sljedeći sadržaj na engleskome jeziku:

“Prije 50 godina, pripadnici hrvatske ultranacionalističke terorističke organizacije-Ustaše smrtno su ranili Vladimira Rolovića, veleposlanika Jugoslavije u Norveškoj, Japanu i konačno u Švedskoj, dok je služio kao jugoslavenski veleposlanik u Švedskoj. Preminuo je od ozljeda 8 dana kasnije.”

 

Na njihovu objavu reagirao je ugledni odvjetnik Luka Mišetić, najpoznatiji po obrani hrvatskog generala Ante Gotovine pred haaškim tribunalom:

“Vladimir Rolović također je bio visoki dužnosnik jugoslavenske tajne policije (UDBA), te je sam sudjelovao u političkim atentatima i upravljao jednim od najozloglašenijih komunističkih zatvorskih logora, Golim otokom, gdje je nadzirao masovna kršenja ljudskih prava političkih zatvorenika”, pojasnio je Mišetić.

Inače, Rolovića je ubio Miro Barešić, koji je i sam proveo 6 mjeseci na Golom otoku jer je odbio služiti vojni rok u JNA.

Cilj mu nije bio atentat, već otmica radi razmjene političkih zatvorenika. Barešić je bio hrvatski politički emigrant te je većinu svog života proveo izvan hrvatske domovine.

Tijekom  života služio je vojsku u Paragvaju, a u Hrvatsku se vratio tijekom velikosrpske agresije 1991. godine. Služio je Zbor narodne garde, preteču Hrvatske vojske. U Hrvatsku se vratio pod imenom Božidar Smotalić, te je potom uzeo treće ime – Marko Marić. Poginuo je samo tri tjedna nakon dolaska u Hrvatsku, a okolnosti pogibije u selu Mirane Donje kod Benkovca ni do danas nisu posve razjašnjene.