Published On: Pet, tra 9th, 2021

Brexit oslabio krhku ravnotežu: U Sjevernoj Irskoj novi sukobi

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim prosvjednicima i bila je zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da su uputi prema unionistima.

Tjedan dana je britanska pokrajina uzdrmana sukobima neviđenim od 1998., tijekom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom.

U nasilju je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije.

U tri desetljeća je poginulo 3500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova nasilja su izbila iako su tijekom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju “neprihvaljivo” nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog brexita.

Prije izvanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta, sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko priopćenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti “neprihvatljivo i neopravdano”, te pozvala na prekid “napada na policiju, javne službe i (sjevernoriske) zajednice”.

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom.

– Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje. “Moramo napredovati razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak (kojim su okončani sukobi 1998.), priopćio je Dublin.

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je “zabrinuta” nasiljem dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica brexita na mir u toj pokrajini.

– Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir, rekla je stanovnica Fiona McMahon, Nemir je duboko ukorijenjen i to ne samo zbog brexita”, dodala je i ocijenila da “premijer Boris Johnson ovdje nema što raditi.

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.