Published On: Čet, tra 8th, 2021

ČOVJEK KOJEG JE ALIJA ISKORISTIO: Umro je Jovan Divjak, pravi general krive armije…

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro general tzv. Armije RBiH Jovan Divjak.Želio je biti generalom multietničke Armije no nisu mu dali da ide u HVO. Želio je sekularnu vojsku no ona se pretvorila u vojsku muslimanskih brigada. Na kraju je i sam priznao da je bio čovjek kojeg su prevarili. Borba za cjelovitu BIH pretvorila se u fraze “Tekbir” i “Prostor džihada”. I dok su HVO i HV oslobađali i bošnjačke gradove pri kraju rata ABIH se pretvorila u Patkovićev ekstremizam.Divjak je to pokušao spriječiti.No bilo je već kasno.

Divjak je rođen je 11. ožujka 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za zapovjednika bataljuna, zapovjedno-stožernu akademiju i Ratnu školu.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je oružje iz Kiseljaka predati Teritorijalnoj obrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio tzv. Armiji RBiH.

Državno odvjetništvo Hrvatske podiglo je u ožujku 2017. optužnicu protiv Divjaka i nekoliko drugih zapovjednika tzv. Armije RBiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima tijekom rata u BiH.

Osnovao je fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i strane medije./HMS/