Published On: Pet, stu 14th, 2014

Lozančić, Raguž, Jurišić, Vrankić… Sljedećih 12 mjeseci 14 zastupnika i izaslanika ima pravo primati plaće

Od 50 članova parlamenta BiH iz odlazećeg saziva koji su u ovoj instituciji imali stalni radni odnos, njih 14 se sada ne može vratiti kod ranijeg poslodavca pa ispunjavaju uvjete da i sljedećih 12 mjeseci primaju plaće koje su kao izaslanici i zastupnici dobijali u protekle četiri godine.

Ovaj podatak naveden je u informaciji koju je usvojila Zajednička komisija za administrativne poslove bh. parlamenta. U ovoj informaciji je među onima koji imaju pravo primatiu zastupničku plaću u idućih godinu dana naveden i Salko Sokolović (SDA), iako je on na izborima 12. listopada ponovno osvojio zastupnički mandat i trebao bi ostati i u narednom sazivu Zastupničkoga.

Pravo na ovaj tzv. bijeli kruh, pišu Nezavisne novine, po isteku mandata imaju zastupšnici Darko Babalj (SDS), Mato Franjičević, Dragan Vrankić i Niko Lozančić iz HDZ BiH, Ismeta Dervoz (SBB), Zijad Jagodić (SDA), Slavko Jovičić i Milorad Živković iz SNSD-a, te Zvonko Jurišić (HSP) i Nermin Purić iz DNZ-a. Narednu godinu dana, kao bivši delegati Doma naroda, pravo na platu koja je u prosjeku veća od 4.000 KM imaju i Ognjen Tadić (SDS), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Stjepan Krešić (HSP) i Martin Raguž, lider HDZ 1990.

“Nakon uvida u dokumentaciju i dostavljene dokaze utvrđeno je da se ovi zastupnici i izaslanici nemaju gdje vratiti, odnosno ispunili su uvjete za ostvarivanje prava na naknadu za produženje radno-pravnog statusa”, obrazloženo je u informaciji.

Od 50 profesionalnih zastupnika i izaslanika iz odlazećeg saziva bh. parlamenta, Nermina Ćemalović i Nermina Zaimović-Uzunović, obje iz SDP-a, i Drago Kalabić (SNSD) nisu dostavili tražene podatke radi reguliranja njihovog statusa nakon što napuste zastupničke klupe kada novi zastupnici uskoro polože zakletvu.

Zastupnik u Zastupničkom domu  Mladen Ivanković Lijanović dostavio je zanimljiv odgovor kazavši da njegov status “ovisi od izbornih rezultata kao i povratka u stranku”. Ovakav odgovor ni ne čudi budući ga je Lijanović poslao 15. rujna, nakon što je bio uhićen u akciji “Meso” zbog sumnje da je s braćom utajom poreza proračun BiH oštetio za više od 11 milijuna KM, podsjećaju Nezavisne.

Četiri zastupnkika i jedan izaslanik iz odlazećeg saziva imaju status umirovljenika i oni u “skladu s pozitivnim zakonskim propisima i aktima Parlamentarne skupštine BiH” nemaju pravo na bijeli kruh, odnosno na naknadu za produženje radno-pravnog statusa. Ovi umirovljenici su Adnan Bašić (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Krstan Simić (SNSD), Petar Kunić (DNS) i Boško Tomić (SNSD). Njima su propisi ranije omogućili otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća (pojedinačno oko 30.000 KM).

Zajednička komisija za administrativne poslove usvojila je i informaciju o Boži Ljubiću, predsjedavajućem sadašnjeg saziva Zastupničkog doma, koji je u rujnu ove godine ispunio uvjete za odlazak u starosnu mirovinu zbog napunjenih 65 godina života i više od 38 godina radnog staža. U okviru ove informacije predložena je i odluka kojom se Ljubiću odobrava otpremnina zbog odlaska u mirovinu.

“Odluku nismo donijeli, to slijedi poslije i on će dobiti ono što mu pozitivnim propisima pripada”, rekao je Dragutin Rodić (DNS), predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu, njih 17 osvojilo je zastupničke mandate i na ovim izborima, a dva izaslanika iz Doma naroda, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izabrani su za članove novog saziva Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba