Petak, 21 lipnja, 2024

Izetbegović: U subotu bismo mogli imati koaliciju na nivou države

Must Read

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u subotu i nadam da ćemo tada konačno kompletirati koaliciju na nivou države”, kazao je večeras, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Kazao je da računa na učešće HDZ-a u toj koaliciji te da će u pogledu sadržaja ponuditi isto “što su potpisali i sa Savezom za promjene i Demokratskom frontom (DF)”.

“Zaista želimo sa HDZ-om strateški bolje odnose u budućnosti”, istakao je Izetbegović.

U pogledu dobrih odnosa predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te prognoza da li će HDZ ostati uz SNSD, smatra da su ipak važniji nacionalni interesi te da je privatni odnos Čovića i Dodika sasvim druga stvar.

Izetbegović ističe da u pregovorima sve strane moraju biti racionalne i da nitko nema pravo da insistira na nečemu niti da predstavlja osobne interese, već samo interese naroda.

Na upit da li će uskoro zajedno s Mladenom Ivanićem imenovati mandatara za Vijeće ministara BiH, odgovorio je da će sva trojica članova Predsjedništva imenovati mandatara te da je Čović to već rekao unaprijed.

– Naravno, podrazumijeva se da će Čović dati mandat, zajedno sa nama, predstavniku SDA kao pobjedničke stranke – rekao je Izetbegović.

Na pitanje ko će biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH iz reda Bošnjaka, odgovorio je da će se potruditi da imenuju ljude koji tešku situaciju u kojoj se BiH nalazi mogu promijeniti nabolje te da će to biti “referentni ljudi koji imaju rezultate iza sebe”.

“Na poziciju federalnog premijera SDA bi trebala postaviti čovjeka i to je najteža pozicija”, kazao je Izetbegović, dodajući da je to težak zadatak i u FBiH i u RS-u te da ne zna koga će “zamoliti da to radi slijedeće četiri godine”.

Komentirajući izjavu u kojoj je obećao otvaranje novih 100.000 radnih mjesta, Izetbegović naglašava da je mislio na period od 10 godina te da smatra da to nije pitanje mogućnosti ili nemogućnosti, već da je to “nešto što se mora uraditi”.

Na upit da li izlazak Vojislava Šešelja iz Haga može destabilizirati situaciju i odnose u regiji, odgovorio je odrično i kazao da će se Srbija morati nositi s tim problemom i savladati ga.

“Naivne i retrogradne poruke Šešelja koje ne vode nikuda mogu koštati Srbiju, a Srbija se trudi da se stabilizira, isto kao i mi”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dodajući da su Srbiji potrebni i EU i investicije i jeftini kapital te da to neće dobiti sa Šešeljom.

klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -