Published On: Pet, stu 14th, 2014

Vatikan: Cerić i papa Franjo o odnosu kršćana i muslimana

Usvajanjem zajedničke deklaracije u Vatikanu je danas završen 3. katoličko-muslimanski forum, kao jedna od najvažnijih karika u kršćansko-muslimanskom dijalogu.

Deklaraciju, u kojoj se naglašava neophodnost jačanja odnosa i međusobne suradnje kršćana i muslimana, a za dobro svih, skupu je prezentirao Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Sudionici foruma, renomirana svjetska imena i učenjaci katoličke i islamske teologije, složili su se da je njihovo okupljanje upriličeno u vrijeme ozbiljnih tenzija i sukoba u svijetu, zbog čega je neophodno jače angažiranje i međusobna suradnja kršćana i muslimana.

U tom kontekstu, sudionici su jednoglasno osudili terorizam, tiraniju, nasilje protiv nevinih ljudi, progone, skrnavljenje svetinja i svetih mjesta, kao i uništavanje kulturnog naslijeđa.

Naglašeno je da je krajnje neprihvatljivo koristiti religiju za opravdavanje takvih zločina, kao i izjednačavati takve zločine sa religijom.

Posebna pažnja posvećena je pitanju mladih, te istaknuta važnost obrazovanja mladih ljudi u obitelji, školi, na sveučilištu, u crkvama ili džamijama, kao jedan od preduvjeta za izgradnju potpunog identiteta, koji svakako podrazumijeva poštovanje prema drugima i drugačijima.

Tijekom boravka u Rimu Cerić se u Vatikanu susreo i s papom Franjom, s kojim je razmijenio mišljenje o odnosu kršćana i muslimana i trenutnom stanju u svijetu, te ga informirao o situaciji u našoj zemlji.

Katoličko-muslimanski forum, okuplja vodeća imena svjetske muslimanske i katoličke misli i religije a iniciran je kao reakcija na izlaganje pape Benedikta XVI prilikom posjete Regensburškom sveučilištu 2006. godine, kada je, citirajući bizantijskog imperatora, islam usporedio s nasiljem.

Dvije godine nakon papinog govora u Regensburgu, u studenom 2008. godine u Vatikanu je upriličen prvi katoličko-muslimanski forum, kao početak otvorenog i prijateljskog kršćansko-muslimanskog dijaloga, koji bi trebao smanjiti tenzije i približiti shvatanja Istoka i Zapada.

Muslimansko izaslanstvo tom prilikom predvodio je Mustafa Cerić, u to vrijeme reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Drugi forum održan je 2011. godine u Jordanu, priopćeno je iz Cerićevog Ureda.

/F/HMS/