Published On: Sri, srp 25th, 2012

Ljubić Ban Ki moonu: BiH nije samoodrživa, Čović: Bez dogovoru o uređenju uzaludna pomoć izvana

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i istaknuo da će Bosna i Hercegovina u predstojećem razdoblju činiti dodatne napore kako bi suradnju s UN-om podigla na višu razinu.

Predsjedatelj Bevanda i glavni tajnik UN-a Ki-moon su razmijenili mišljenja o budućem restruktuiranju Vijeća sigurnosti UN-a.

Bevanda je ponovio stav Bosne i Hercegovine da BiH naglašava važnost što šireg konsenzusa u nastavka reformi Vijeća sigurnosti.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prošla jedno teško razdoblje, od rata s teškim posljedicama po ljude i materijalna dobra do zemlje koja danas sudjeluju u međunarodnim misijama održavanja mira širom svijeta. Istaknuo je da je potpora UN-a bila važan čimbenik u saniranju posljedica rata i stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

„Za nas je veoma važno bilo članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a zbog kreiranja pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u svijetu“, naglasio predsjedatelj Bevanda istaknuvši da BiH čvrsto podupire Ujedinjene narode u nastojanju da postanu važan mehanizam kolektivne sigurnosti u svijetu sukladno Povelji UN-a i međunarodnom pravu.

Glavni tajnik UN-a Ki-moon je rekao da Ujedinjeni narodi trebaju Bosnu i Hercegovinu, kao što i Bosna i Hercegvina treba UN kako bi svi zajedno išli naprijed. On je pozdravio euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine naglasivši da u BiH, kao i cijeloj regiji, to opredjeljenje daje nadu u pozitivnu budućnost.

Glavni tajnik UN-a Ki-moon zahvalio je Bosni i Hercegovini na njenom aktivnom i pozitivnom angažmanu tokom članstva u Vijeću sigurnosti UN-a.
Ban Ki moon s čelnicima sedam stranaka

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima da je tijekom susreta ponovio opredjeljenost ove stranke izgradnji multietničkog društva u BiH gdje bi kulturološke i vjerske razlike trebale biti prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

“Ponovio sam i opredjeljenost za pomirenje za što je preduvjet istina i pravda te podrška sudovima koji rade na utvrđivanju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, a sve kako ratni zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bi bili nacionalni heroji”, pojasnio je Tihić.

Na pitanje novinara šta misli o stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je uzrok krvavog rata rano priznjanje BiH od strane UN-a, Tihić je kazao da se ne slaže sa takvom konstatacijom, naglašavajući da je poznato da je agresija bila uzrok rata u BiH.

“Agresija je izvršena s ciljem da se BiH pripoji ili ukomponuje u neke projekte kao što je Velika Srbija”, kazao je Tihić.
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je novinarima da je tijekom susreta s Ban Ki-moonom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH izražavajući želju da se to riješi do kraja ove godine.

Potcrtao je da je zajedno s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a, dok drugi misle da se takvo što ne treba dogoditi.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon susreta s Ban Ki-moonom je kazao da sva podrška koja dolazi iz vana neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako urediti BiH.

Iskazao je umjereni optimizam da će se moći ispuniti rokovi iz Mape puta kada je u pitanju Europska unija, a i osloboditi se trakavica oko transformiranja vlasti koja je, prema riječima Čovića, potrebna kao što je potrebna i implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je danas u Sarajevu da je glavnom tajnku UN-a Ban Ki-moonu zahvalio na pomoći koja je pružena BiH tijekom rata, jer se međunarodna zajednica prečesto kritizira zbog onoga što nije učinjeno, a pri tome se zaboravlja da je ipak mnogo toga i učinjeno.

“Bez obzira na put koji je BiH prešla u posljednjih 20 godina BiH nije samoodrživa država što sam jasno istaknuo na sastanku i to jer ima strukturalni problem, koji proizilazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma, a budući da je taj sporazum nastao pod okriljem UN-a uz jamstvo velikih sila smatram da je potreban temeljni konsensuz predstavnika tri naroda, ali isto tako i potrebna je pomoć međunarodne zajednice”, istakao je Ljubić.

Dodik je i nakon susreta s Ban Ki-moonom ponovio novinarima da su Ujedinjeni narodi prerano priznali BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

“Kazao sam i da je BiH u protektoratu međunarodne zajednice i visokog predstavnika te da je on u nekoliko navrata kršio Daytonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan suglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika”, pojasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN-u na podršci BiH tijekom rata.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je za Bošnjake najveće razočarenje bilo kada je pala zaštičena zona UN-a Srebrenica, a sada se nastoji vratiti povjerenje u UN te je dolazak glavnog tajnika u tom smislu veliki događaj.

Glavni tajnik Ujedinjenih naraoda Ban Ki-moon razgovarao je danas i sa članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.(Fena/R. I. / Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare