Utorak, 28 svibnja, 2024

Ljubić Ban Ki moonu: BiH nije samoodrživa, Čović: Bez dogovoru o uređenju uzaludna pomoć izvana

Must Read

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i istaknuo da će Bosna i Hercegovina u predstojećem razdoblju činiti dodatne napore kako bi suradnju s UN-om podigla na višu razinu.

Predsjedatelj Bevanda i glavni tajnik UN-a Ki-moon su razmijenili mišljenja o budućem restruktuiranju Vijeća sigurnosti UN-a.

Bevanda je ponovio stav Bosne i Hercegovine da BiH naglašava važnost što šireg konsenzusa u nastavka reformi Vijeća sigurnosti.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prošla jedno teško razdoblje, od rata s teškim posljedicama po ljude i materijalna dobra do zemlje koja danas sudjeluju u međunarodnim misijama održavanja mira širom svijeta. Istaknuo je da je potpora UN-a bila važan čimbenik u saniranju posljedica rata i stabilizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

„Za nas je veoma važno bilo članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a zbog kreiranja pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u svijetu“, naglasio predsjedatelj Bevanda istaknuvši da BiH čvrsto podupire Ujedinjene narode u nastojanju da postanu važan mehanizam kolektivne sigurnosti u svijetu sukladno Povelji UN-a i međunarodnom pravu.

Glavni tajnik UN-a Ki-moon je rekao da Ujedinjeni narodi trebaju Bosnu i Hercegovinu, kao što i Bosna i Hercegvina treba UN kako bi svi zajedno išli naprijed. On je pozdravio euroatlantske aspiracije Bosne i Hercegovine naglasivši da u BiH, kao i cijeloj regiji, to opredjeljenje daje nadu u pozitivnu budućnost.

Glavni tajnik UN-a Ki-moon zahvalio je Bosni i Hercegovini na njenom aktivnom i pozitivnom angažmanu tokom članstva u Vijeću sigurnosti UN-a.
Ban Ki moon s čelnicima sedam stranaka

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti BiH, razgovarao je danas u Sarajevu s liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima da je tijekom susreta ponovio opredjeljenost ove stranke izgradnji multietničkog društva u BiH gdje bi kulturološke i vjerske razlike trebale biti prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

“Ponovio sam i opredjeljenost za pomirenje za što je preduvjet istina i pravda te podrška sudovima koji rade na utvrđivanju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, a sve kako ratni zločinci, bez obzira kojem narodu pripadali, ne bi bili nacionalni heroji”, pojasnio je Tihić.

Na pitanje novinara šta misli o stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je uzrok krvavog rata rano priznjanje BiH od strane UN-a, Tihić je kazao da se ne slaže sa takvom konstatacijom, naglašavajući da je poznato da je agresija bila uzrok rata u BiH.

“Agresija je izvršena s ciljem da se BiH pripoji ili ukomponuje u neke projekte kao što je Velika Srbija”, kazao je Tihić.
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je novinarima da je tijekom susreta s Ban Ki-moonom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH izražavajući želju da se to riješi do kraja ove godine.

Potcrtao je da je zajedno s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom izrazio stav o potrebi zatvaranja OHR-a, dok drugi misle da se takvo što ne treba dogoditi.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon susreta s Ban Ki-moonom je kazao da sva podrška koja dolazi iz vana neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako urediti BiH.

Iskazao je umjereni optimizam da će se moći ispuniti rokovi iz Mape puta kada je u pitanju Europska unija, a i osloboditi se trakavica oko transformiranja vlasti koja je, prema riječima Čovića, potrebna kao što je potrebna i implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istaknuo je danas u Sarajevu da je glavnom tajnku UN-a Ban Ki-moonu zahvalio na pomoći koja je pružena BiH tijekom rata, jer se međunarodna zajednica prečesto kritizira zbog onoga što nije učinjeno, a pri tome se zaboravlja da je ipak mnogo toga i učinjeno.

“Bez obzira na put koji je BiH prešla u posljednjih 20 godina BiH nije samoodrživa država što sam jasno istaknuo na sastanku i to jer ima strukturalni problem, koji proizilazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma, a budući da je taj sporazum nastao pod okriljem UN-a uz jamstvo velikih sila smatram da je potreban temeljni konsensuz predstavnika tri naroda, ali isto tako i potrebna je pomoć međunarodne zajednice”, istakao je Ljubić.

Dodik je i nakon susreta s Ban Ki-moonom ponovio novinarima da su Ujedinjeni narodi prerano priznali BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

“Kazao sam i da je BiH u protektoratu međunarodne zajednice i visokog predstavnika te da je on u nekoliko navrata kršio Daytonski mirovni sporazum proglašavajući zakone izvan mandata koji je imao i izvan suglasnoti strana potpisnica Aneksa 10 koje su i dovele visokog predstavnika”, pojasnio je Dodik, dodajući da je zahvalio UN-u na podršci BiH tijekom rata.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je za Bošnjake najveće razočarenje bilo kada je pala zaštičena zona UN-a Srebrenica, a sada se nastoji vratiti povjerenje u UN te je dolazak glavnog tajnika u tom smislu veliki događaj.

Glavni tajnik Ujedinjenih naraoda Ban Ki-moon razgovarao je danas i sa članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.(Fena/R. I. / Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -