Published On: Ned, ožu 25th, 2012

LIJEPO: Ubica iz Tuluza prošlog mjeseca bio u Zavidovićima

merahSARAJEVO, – Serijski ubica iz Toluoisa, Francuz alžirskog porijekla Muhamed Merah koji je prije nekoliko dana usmrtio sedam osoba, nedavno je boravio u BiH, i to na jednom od brojnih predavanja o islamu, u organizaciji misteriozne organizacije “Poziv u raj”, potvrdio je neimenovani službenik  jedne zapadne obavještajne agencije.

Isti izvor naveo je listu Fokus da je Merah prisustvovao predavanju Muhameda Sejfudina Čivčija, prvog čovjeka “Poziva u raj”, održanog u Zavidovićima prošlog mjeseca.

”Merah je već duže vrijeme održavao bliske kontakte sa grupom Alžiraca iz BiH, od kojih se za većinu smatralo da su već odavno napustili teritoriju ove zemlje”, rekao je izvor lista.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da obavještajni podaci ukazuju na to da je u posljednjih nekoliko mjeseci Merah kontaktirao s nekadašnjim komandantom “El mudžahedin” odreda iz sastava Trećeg korpusa bošnjačke Armije RBiH Abu al-Me’alijem.

Protiv Galijaševića je Udruženje građana “Poziv u raj”, sa sjedištem u Tuzli, uputilo Kantonalnom sudu u Zenici tužbu za klevetu, tereteći ga da je u oktobru prošle godine u prilogu Radio-televizije Republike Srpske povrijedio ugled te organizacije, koja je u Njemačkoj zabranjena jer je označena kao teroristička, piše “Pres RS”.

Iako Kantonalni sud u Zenici nije nadležan za ovaj slučaj, tužba nije vraćena podnosiocu, već je proslijeđena nadležnom Opštinskom sudu u Zavidovićima – odjeljenju u Maglaju. To odjeljenje prihvatilo je tužbu i tuženom odredilo rok od 30 dana da se o njoj izjasni, što je Galijašević, kako je potvrdio listu, juče i učinio.

Prilog koji je Radio-televizija Srpske emitovala 13. oktobra prošle godine odnosi se na činjenicu da su vlasti u njemačkom gradu Efurtu zabranile skup tamošnje islamističke organizacije “Poziv u raj”, sumnjajući da će taj “seminar” poslužiti kao paravan za regrutaciju boraca protiv američkih snaga u Avganistanu. U prilogu se govori o “misionarskim” pohodima članova ove organizacije u BiH i emituje Galijaševićeva izjava prema kojoj “Poziv u raj” zapravo predstavlja “poziv na džihad, na samoubilačke napade i na prelazak u islam”.

Merahov brat sastao se sa radikalima u Britaniji

Brat teroriste koji je ubio tri francuska vojnika, rabina i troje djece u Tuluzu boravio je u Britaniji, piše danas “Dejli telegraf”.

Abdelkader Merah (29) uhapšen je u srijedu nakon što je njegov brat Muhamed ubijen na kraju 32-satne opsade u Tuluzu.

Skotland jard i obavještajna agencija MI5 pokušavaju da rekonstruišu kretanje Abdelkadera u Britaniji, a vjeruje se da se na tlu Britanije sastao sa radikalnim elementima, piše danas “Dejli telegraf”.

Braća su bila poznata francuskoj obavještajnoj službi kao pripadnici “Vitezova ponosa”, organizacije povezane sa grupama “Šarija za Britaniju” /Sharia4UK/ i “Šarija za Belgiju” /Sharia4Belgium/.

Grupa “Šarija za Britaniju” povezana je sa ekstremnom grupom Al muhadžirun na čijem je čelu bio Andžem Čoudari.

Čoudari je rekao da napadi Meraha, u kojima je on ubio tri vojnika, jednog rabina i troje djece, “nisu vjerodostojni”.

“Neću da osuđujem ovu osobu, ali pucati nekome u glavu to je potpuno neprihvatljivo”, rekao je on.

Policija je navodno pronašla eksploziv u automobilu Abdelkadera i može ga zadržati u pritvoru 96 sati prije podizanja optužnice.

U januaru, grupa “Vitezovi ponosa” zabranjena je u Francuskoj zbog podsticanja rasne mržnje, ali se grupa ponovo okupila preko interneta.

Pozivajući se na neimenovane izvore list navodi da ih francuski istražitelji nisu obavijestili o zabrinutostima o mogućim vezama braće sa francususkom grupom i ekstremistima u Britaniji.