Published On: Sun, Mar 25th, 2012

ZLO nikako da se pomori s činjenicom da vanjsku politiku kreira Predsjedništvo BiH

SDP_Zlatko_Drzava_zla_covjeka (1)Prošlonedjeljnu posjetu turskog dopremijera Alija Babacana Sarajevu i najavu turske vlade da će otvoriti kreditnu liniju za poljoprivrednike u BiH vrijednu stotinjak miliona eura, zasjenio je diplomatski skandal koji je režirao šef SDP-a Zlatko Lagumdžija.

 

Skandal se odvijao po sličnom scenariju kao i onaj od prije mjesec dana u slučaju hrvatskog premijeraZorana Milanovića. Razlika je samo u tome što je Lagumdžija odbio poziv premijera Bevande da zajedno ručaju s gostom iz Hrvatske, dok je u aktuelnom slučaju Lagumdžija insistirao na odvojenom susretu s turskim dopremijerom, uprkos činjenici da susret Babacan-Lagumdžija nije bio predviđen ranije usuglašenim protokolom. No, Lagumdžija je alarmirao tursku ambasadu u Sarajevu i preko nje isposlovao petominutni razgovor i slikanje s turskim dopremijerom Babacanom.

 

Prema pisanju Avaza, Lagumdžija je gostu iz Turske očitao diplomatsku lekciju. Navodno je Babacanu u brk skresao kako mu ništa u BiH neće proći ako bude pristajao na „pilićarske podvale“ ovdašnjih političara! Također mu je kazao da razumije našu pilićarsku politiku „jer smo mi mlada demokracija“ ali da nikako ne rezumije da „takvo nešto dozvoljava turska država koja vuče korijene od moćne imperije!“ Cijeli je problem zapravo vrlo banalan: Lagumdžija se nikako ne može pomiriti s činjenicom da glavnu riječ u vanjskoj politici države ima Predsjedništvo BiH a da je ministar vanjskih poslova samo egzekutor dogovorene i usuglašene vanjske politika.

 

Upravo se tu krije razlog zbog kojeg je Komšić zaprijetio napuštanjem stranačkih fukcije u SDP-u: prije nepuni mjesec Komšić je javno rakao da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za visoku funkciju UN-a i Lagumdžija je kao ministar vanjskih poslova bio obavezan poštovati ovaj stav. Tim prije što je Komšić njegov najbliži partijski suradnik iz SDP-a. No, prije nekoliko dana u Beogradu, gdje je otišao bez konsultacija i bez znanja Predsjedništva BiH, Lagumdžija je zastupao dijametralno suprotan stav.

 

Bolje upućeni tvrde da je Komšićeva ostavka isprovocirana Lagumdžijinim diplomatskim soliranjem u Beogradu koje je Komšić doživio i kao osobno poniženje. No, pravi diplomatski skandali tek slijede, kada na dnevni red dođu krupniji diplomatski događaji, kakav je naprimjer majski NATO samit u Čikagu na kojem će BiH definitivno dobiti Akcini plan za članstvo (MAP).

 

Kako doznaje SLobodna Bosna, Lagumdžija i nogama i rukama kopa kako bi prisustvovao ovom važnom sastanku s koga se očekuju dobre vijesti, mada će poziv stići samo Predsjedništvu BiH, u čijoj se izvornoj nadležnosti nalazi i resor obrane.(Dnevnik.ba/Slobodna Bosna)