Published On: Pet, ruj 1st, 2017

Lijepa bajramska priča iz Novog Travnika

Dok se odnosi među narodima u Bosni i Hercegovini svakodnevno mijenjaju zavisno od strane na koju ih usmjeravaju vjetrovi vodećih političkih opcija, uoči vjerskih blagdana često možemo svjedočiti slučajevima koji donesu dašak nekadašnjih vremenima.

Tako i Bošnjaci iz novotravničkog naselja Božići i ove godine uoči Kurban-bajrama za jedinu pravoslavku ne samo u selu, nego u cijelom džematu, 74-godišnju baku Anđu Janjić, spremaju kurbane. Naime, imam tamošnjeg džemata, Redžo ef. Sarajlić, ali i drugi mještani i susjedi, i ove godine posjetit će baku Anđu i po starom narodnom običaju donijeti joj kurbane.
Kako nam je kazala baka Anđa, koja je cijeli rat provela u svojoj kući u dijelu sela kojega zovu Božićka stanica, narodni običaji u selu poštuju se oduvijek.
Sve komšije meni dođu za Uskrs i Božić, djeci poklonim jaja, a i oni meni donesu kurbane za Bajram svake godine. Istina, ne svi, ali oni koji kolju uvijek me se sjete. Neki čak donesu po dva kurbana, od dvije obitelji u kući. Prije rata puno manje ljudi je klalo kurbane, ali uvijek se donosilo, kazala je baka Anđa, koja je mirovinu zaradila radeći u firmi Sebešić.

Ostala sam dobra sa većinom radnih kolega i pitajte slobodno za Anđu, vidjet ćete da će mnogi od njih bez obzira na vjeru i naciju zaplakati kad umrem, kazala je.
Iako je, kaže, jedina pravoslavka u selu, kroz cijeli rat, a i poslijeratni period, nikada nije imala problema sa susjedima.
Naši odnosi nikad nisu bili upitni, sa susjedima se pazim. Poslije rata bila sam i u Kotor Varoši, Banja Luci i drugim mjestima posjećivala sam izbjeglice iz ovih krajeva, ali meni je najljepše ovdje. Ne dam ovo svoje malo zemlje nizašto, rekla je bajka Anđa.

Inače, na području džemata Lisac danas živi oko 1500 ljudi, a prije rata bilo je i skoro 250 mještana srpske nacionalnosti koji su uglavnom izbjegli. Među njima je i Anđin sin, koji danas živi u Srbiji.

drukčiji.ba