Published On: Pon, lip 4th, 2012

Lijanović zadržava resor poljoprivrede? Hoće li Čović i Ljubić iznevjeriti birače?

U mostarskim političkim kuloarima priča se kako SDP želi da novu parlamentarnu većinu čine u F BiH SDP, SBB dva HDZ-a, i Lijanovićeva stranka Radom za boljitak. Zahvaljujući Lijanovićevim zastupnicima Lagumdžija je, naime, danas uspio izabaciti iz vlasti u tri kantona SDA, a budući da S BiH ustrajava na tome da ostaje oporba i da neće u vlast, Lagumdžija se u održavanju vlasti u kantonima uz SBB može osloniti isključivo na Lijanovićeve zastupnike, koji su “jezičak na vagi” za održavanje nove koalicije SDP-a i SBB-a na vlasti.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

S pet Lijanovićevih zastupnika u Federalnom parlamentu, te zastupnike SDP-a SBB-a i dva HDZ-a, Lagumdžija, pak,  ima 61 zastupnika, dakle, dvotrećinsku većinu za izglasabanje nepovjerenja Živku Budimiru ( HSP) i Mirsadu Kebi( SDA).  Ukoliko njih dvojica nakon toga ne bi podnijele ostavke, dvotrećinska većina je kvalificirana za upućivanje zahtijeva Ustavnom sudu F BiH za njihovu smjenu- što je nužan je korak za preslagivanje vlasti u Federaciji.

Htio ili ne htio Lagumdžija, čini se bez Lijanovićeve potpore ne može sručiti postoječu vlast da bi usposatavio novu bez SDA. Uslugu Jerki Lijanoviću za rušenje vlasti Lagumdžija mora platiti zadržavanjem širokobriješkog mesara u Federalnoj vladi. Stoga se čini, kako neslužbene informacije, koje su se danas mogle čuti u političkim kuloarima u Mostaru, o tome da SDP navodno nudi koaliciji dva HDZ-a, mjesto predsjednika Federacije, federalnog dopremijera i još tri ministarske pozicije, a da pri tom Jerko Lijanović zadrži jednu hrvatsku poziciju- resor poljoprivrede- nisu bez osnova.

No, pitanje je zbog čega bi Čović i Ljubić prihvatili četiri ministarska mjesta u Vladi F BiH sada, kada je Lagumdžija, izabacivanjem iz vlasti SDA svojoj stranci suzio manevarski prostor,  ako to na takvu ponudu nisu pristali, u pregovorima, uoči puča u F BiH 17. ožujka prošle godine. I sada, kada je proteklo pola mandata ovakve vlasti, i kada bi Čović i Ljubić trebali povući “kola iz gliba”, u kojeg ga oni nisu uvukli.

Čović i Ljubić, podsjetimo, tijekom pregovora s Tihićem i Lagumdžijom, uoči puča 17. ožujka, nisu  prikršili načelo da predstavnicima Hrvata, a to je koalicija dva HDZ-a, koja predstavlja većinsku izbornu volju građana hrvatske nacionalnosti trebaju pripasti sve pozicije koje Hrvatima pripadaju po Ustavu. Ako to učine sada, pristat će za na nepisano pravilo- da Hrvatima umjesto 5, pripadaju 4 pozicije. Tako će od pariteta u Federalnoj vladi, kako je to definirano Daytonskim, preko Petritschevih amadmana kojim je broj hrvatskih ministarskih pozicija s osam smanjen na 5, uloga Hrvata biti svedena na četiri ministarska mjesta u Vladi F BiH. Njihovom zaslugom. Ukoliko  Čović i Ljubić takvo što prihvate, učinit će to da bi ušli u vlast radi vlasti, da bi preuzeli dva javna poduzeća i iz njih izbacili Jurišićeve i Lijanovićeve ljude i postavili svoje, iz osobnih ili stranačkih interesa. I- iznevjeriti birače.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare