Utorak, 25 lipnja, 2024

Kome je bio potčinjen odred ‘Zulfikar’?

Must Read

Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, obrana optuženog Nihada Bojadžića je svjedoku Vahidu Karaveliću predočila niz dokumenata, tvrdeći da oni pokazuju da odred “Zulfikar” od 12. travnja 1993. nije bio potčinjen Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH).

Edina Rešidović, Bojadžićeva braniteljica, pojasnila je da odred “Zulfikar”, čijim pripadnicima se sudi za zločin u selu Trusina, iz Štaba Vrhovne komande prelazi u Prvi korpus, a odatle u lipnju 1993. u novoformirani Šesti korpus.

– Teoretski i prema papirima je tako. Kada je riječ o organijskoj promjeni, svaki komandant bi s tim morao biti upoznat. Ne znam je li komandant Mustafa Hajrulahović imao takav dokument u rukama, ali je morao imati, rekao je Karavelić, umirovljeni general ABiH.

Karavelić je u prvoj polovici 1993. bio zamjenik komandanta Prvog korpusa, na čijem čelu je bio Mustafa Hajrulahović, koji je preminuo poslije rata.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Specijalni odred za posebne namjene “Zulfikar” je 16. travnja 1993., kada se desio zločin u Trusini, bio podređen Štabu Vrhovne komande ABiH na čijem čelu je tada bio Sefer Halilović.

Tužiteljica Vesna Budimir prigovorila je da dokumenti koje je prezentirala braniteljica Rešidović nisu relevantni za utvrđivanje Bojadžićeve i odgovornosti Zulfikara Ališpage, koji je također optužen u ovom predmetu kao komandant odreda “Zulfikar”.

– Relevantno je za čovjeka koji nije u sudnici. Protiv njega se vodi istraga, rekla je Budimir, na šta je Rešidović odgovorila da je i tužiteljica o tome ispitivala ovog svjedoka.

Karavelić je tijekom svjedočenja na prošlom ročištu naredbu Štaba Vrhovne komande od 12. travnja 1993. ocijenio kontradiktornom, jer riječi u naredbi “pretpotčinjeni” i “brisanje iz knjige mobilizacijskog razvoja Štaba Vrhovne komande ABiH” ne mogu ići zajedno.

Kako je tada rekao, odred “Zulfikar” de facto nije bio u sastavu Prvog korpusa.

– Onaj tko dobije ovakvu naredbu dužan je da zahtijeva pojašnjenje, jer po takvoj naredbi ne može postupiti odgovorio je Karavelić na pitanja Sudskog vijeća.

Uz Bojadžića i Ališpagu, za zločin u Trusini optuženi su i Mensur Memić, Dževad Salčin, Nedžad Hodžić, nekadašnji pripadnici odreda “Zulfikar”, te Senad Hakalović, bivši vojnik 45. brigade “Neretvica”.

Optuženi Ališpago je svjedoku prezentirao ovlaštenje Štaba Vrhovne komande od 18. travnja 1993. kojim se imenuje za zamjenika komadanta Operativne grupe “Igman”.

Karavelić je rekao da nova funkcija koju netko dobije ne oslobađa ga ranije obaveze ako nije razriješen, prenosi BIRN – Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 11. lipnja, kada je planirano saslušanje novog svjedoka Tužiteljstva BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -