LICEMJERSTVO EUROPE: BIH prepustili Turcima a onda se čude političkoj stagnaciji…

SARAJEVO – Europska komisija je jasno navela u svom Izvještaju o napretku za 2012. godinu, a što je ujedno i jedini relevantan izvještaj kada je riječ o ocjenama napretka BiH ka EU, da BiH, za razliku od svojih susjeda, nije postigla potreban napredak na putu europskih integracija.

Ovo je za Agenciju FENA izjavila glasnogovornica Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović upitana da prokomentira izvještaj koji je Milorad Dodik uputio nekim veleposlanicima i dužnosnicima međunarodne zajednice, a u kojem, između ostalog, za krizu u BiH optužuje OHR te državna razina.

Dodala je kako je jasno da je potpuna odgovornost na političkim liderima u BiH da osiguraju pomake o pitanjima EU integracija, kao i da usvoje i provedu potrebne reforme.

– Upravo u tom kontekstu, vlasti i politički lideri BiH su se usuglasili u lipnju u Bruxellesu u vezi s hitnim koracima koje BiH mora preduzeti da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a zemlja bila u mogućnosti da podnese vjerodostojnu aplikaciju za članstvo, kazala je Milović-Halilović.

Naglasila je da je Europska unija razočarana što su bh. lideri propustili ispuniti zadate ciljeve i rokove iz Mape puta koje su sami dogovorili.

Međunarodna zajednica dijeli zajednički cilj u BiH, a to je da zemlja može sama rješavati svoje probleme i da je nepovratno na putu ka EU.

– Vlasti i politički lideri ove zemlje imaju punu odgovornost za ostvarenje toga, zaključila je glasnogovornica Delegacije Europske unije i specijalnog predstavnika EU.

bitno.ba