Utorak, 28 svibnja, 2024

Moon-Čović: Kako odblokirati proces rekonstrukcije federalne Vlade

Must Read

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović razgovarao je u srijedu, 14. studenoga 2012. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom SAD u BiH Nj. E. Patrick Moonom. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja opterećuju normalno funkcioniranje države.

Predsjednik HDZ BiH izrazio je zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju. U tom svijetlu, istaknuo je zadovoljstvo povratkom političkog dijaloga i kristaliziranjem parlamentarne većine čiji će se predstavnici 20. studenoga susresti u Mostaru kako bi definirali okvire programa zajedničkog djelovanja u naredne dvije godine.

Dr. Čović je najavio inzistiranje na rokovima provedbe pojedinih poglavlja, konkretnom načinu provedbe Presude u slučaju “Sejdić i Finci” protiv BiH uz uvažavanje prava manjina i otklanjanja diskriminacije, ali i dovođenja konstitutivnih naroda u ravnopravan položaj u izbornom procesu.

Također, jedan od zahtjeva bit će i dogovaranje mjera za ispunjavanje uvjeta za MAP jer, kako je rekao, bez napretka na euroatlantskom putu neće biti moguće ostvariti ekonomski progres BiH. Na sastanku se razgovaralo i o rješenju pitanja Grada Mostara i sustavnoj borbi protiv korupcije. Naglašeno je i da je snažnije borba protiv korupcije obvezna posljedica napretka na putu ka Europskoj uniji.

Veleposlanik Moon informirao je dr. Čovića o angažmanu NVO i predstavnika stručne zajednice u BiH na unaprjeđenju procesa reforme Ustava FBiH kojeg podupire međunarodna zajednica.

Sugovornici su razgovarali i o različitim aspektima kako odblokirati proces rekonstrukcije federalne Vlade, a predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović izrazio je zabrinutost za paralizu institucija FBiH koju najsnažnije osjete građani, prije svega njihov najsiromašniji sloj.

Američki veleposlanik u BiH istaknuo je kako SAD žele vidjeti funkcionalnu Vladu FBiH, te je ohrabrio HDZ BiH na pozitivnu ulogu u tom procesu.

Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu BiH te svih njenih naroda i građana ocijenjeni su iznimno važnom i za budućnost BiH i njezinu integraciju u NATO i EU.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -