Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

LICEMJERNO “INTELEKTUALNO” SARAJEVO: Entitet Palestincima da, Hrvatima ne

Must Read

U organizaciji Udruženja “Svitanje” u sali Općine Stari Grad u Sarajevu održana je tribina na kojoj se govorilo o, kako s učesnici istakli, izraelskom genocidu protiv naroda Palestine.

Na tribini su govorili profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) prof. dr. Džemaludin Latić, predsjednik Udruženja “Palestinska dijaspora u BiH” dr. Nabil Naser, publicisti mr. Fatmir Alispahić i Avdo Huseinović, književnik Isnam Taljić i još nekoliko uglednih intelektualaca, novinara i javnih ličnosti iz BiH.

Profesor Latić kazao je da se Bošnjaci saosjećaju s palestinskom narodom jer su i sami bili žrtve agresije i genocida. Provukla se i teza kako “Bosna najbolje može razumjeti Palestinu. Pitanje je koja Bosna? Ona bošnjačka, srpska ili hrvatska? Naime upravo su bošnjačke političke elite te koje su protiv svih autonomija, samouprava i otcjepljenja od “Bosne” pa se postavlja pitanje tko je to pandan Palestincima a tko Židovima u BIH?  

 

“Mi smo drugi Palestinci, evropski Palestinci. Palestina nije samo palestinsko ili arapsko pitanje, to je pitanje svih muslimana svijeta”, istakao je Latić.

Napomenuo je da Izrael danas provodi terorizam, iako su muslimani često pomagali Židovima kada im je bilo najteže ili kada su ih drugi pokušavali istrijebiti.

“Cionisti su sebi dali za pravo da rade šta god hoće. A prisjetimo se da su Osmanlije pružile ruku podrške i spašavali Jevreje. Mi muslimani nismo protiv jevrejskog naroda ali jesmo protiv cionističke politike”, poručio je Latić.

Predsjednik Udruženja “Palestinska dijaspora u BiH” dr. Nabil Naser rekao je kako je ono što izraelska vojska godinama čini nad palestinskim narodom otvoreni zločin protiv čovječnosti.

“Ta agresija i dalje sije smrt, masakre i krvoprolića. Izrael je nastao na okupiranju palestinske zemlje. Izrael i njegovi najbliži saveznici sve to rade pod krinkom borbe protiv terorizma i bilo kakav otpor Izraelu se smatra terorizmom”, tvrdi Naser.

Napomenuo je da je prilikom nedavnih napada Izraela na Gazu cijeli svijet jasno vidio kako izraelska vojska provodi terorizam i ubija nevine civile, žene i djecu.

“Turski ministar Ahmet Davutoglu prolio je suze kada je vidio ubijenu djecu u Gazi.
Palestinci nikada neće pristati na izraelsku okupaciju sve dok teče krv u našim venama”, kazao je Naser.

Napomenuo je da je BiH do sada bezbroj puta dokazala kao istinski prijatelj Palestine “jer su Bosanci u bliskoj prošlosti prolazili kroz slične tragedije i zločine.Važno je da iz Bosne, iz Sarajeva, šaljemo poruke da postoji jedna druga Bosna, a ne ona koja prodaje oružje Izraelu. Bošnjaci svoju sudbinu mogu ogledati u sudbini Palestine.
Jasno je prisustvo cionizma u BiH s ciljem jačanja genocidnog urneka na kojem postoji Izrael, a to je sama Republika Srpska”, rekao je Alispahić, dodajući da Bošnjaci svoju sudbinu mogu ogledati u sudbini Palestine.

Književnik Isnam Taljić je u vrlo nadahnutom i emotivnom govoru kritizirao Izrael „koji vrši terorizam nad palestinskim narodom“.

“Ako iko može razumjeti patnje i stradanja palestinskog naroda, onda smo to mi”, kazao je Taljić.

U prepunoj sali Općine Stari Grad prisutni građani nisu mogli sakriti emocije slušajući izlaganja o terorističkim napadima Izraela na Pojas Gaze koji su odnijeli veliki broj života, a posebno nevinih žena i djece.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -