Utorak, 16 srpnja, 2024

Suljagić podnio krivičnu prijavu protiv Kerovića zbog nezakonitog saslušanja

Must Read

Koordinator Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” Emir Suljagić predao je danas krivičnu prijavu i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja piše Klix.ba

Kako je poznato Okružno tužilaštvo u Bijeljini je po naredbi tužitelja  Kerovića u ponedjeljak pozvalo aktiviste Inicijative Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu “Glasaću za Srebrenicu” koja je tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala hiljade ljudi da se prijave u ovom gradu i glasaju.

Suljagić je po izlasku iz zgrade Suda BiH kazao novinarima kako ovim žele demontrirati i to da je Bosna i Hercegovina zemlja vladavine prava, a ne ljudi. Naglasio je da je u BiH nedopustivo da neko bude priveden i saslušan na osnovu imena. U inicijativi “Glasaću za Srebrenicu” naglašavaju da je tužilac ovim činom prekršio i profesionalnu etiku te očekuju da Kerović bude procesuiran u oba slučaja. Dodaju i to kako će se boriti za ravnopravnost svih građana na cijeloh teritoriji BiH.

“Postavljena su mi pitanja kao što su: Da li će GI ‘Glasaću za Srebrenicu’ nastaviti s radom i da li ćete u budućnosti formirati neko novo udruženje? Jedina zemlja u Evropi gdje se još mogu postavljati takva pitanja je Bjelorusija, zbog čega i jeste izolovana. Radili smo sve po zakonu i niko nema pravo da nas protivpravno poziva na saslušanje”, kazao je Suljagić.

Nedim Jahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Nedim Jahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On je dodao i to ovim žele upozoriti na zloupotrebu okružnog tužilaštva u Bijeljini, CJB Banja Luka u MUP-a RS, koji se ponašaju kao glavni instrument političkih progona nesrba u tom bh. entitetu.

U Građanskoj inicijativi “Glasaću za Srebrenicu” su kazali kako uopće nije bilo pravnog osnova za privođenje “te da su pitanja koja su postavljena bila direktno vezana za slobodu udruživanja”, rekao je Nedim Jahić, jedan od aktivista inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -