Subota, 15 lipnja, 2024

Sarajevski specijalci idu na prestižno takmičenje u SAD

Must Read

Devet pripadnika Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas odlazi na takmičenje SWAT timova na Floridu u Sjedinjene Američke Države.
Ispratili su ih ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac i policijski komesar Vahid Ćosić. Ministar Pećanac je našim specijalcima poželio sreću i da našu državu predstave u što boljem svjetlu. Podsjetio je na sjajne rezultate koje su ostvarivali 2003. (3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji), 2006. (4. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji) i 2008. (2. mjesto u timskoj konkurenciji).

“Ulaganje u ovu jedinicu je ulaganje u našu sigurnost. Momci, pokažite tamo tko smo i šta smo. Želim vam uspjeh u natjecanju i da nam se vratite živi i zdravi, a da ovdje imate što manje posla. Ujedno, poruka građanima je da imamo specijalce koji su spremni za sve izazove”, rekao je Pećanac i dodao kako u SAD odlaze specijalci koji su pokazali najbolje rezultate na testovima. Ministar je spomenuo i kako se gotovo do posljednjeg trenutka nije znalo da li će specijalci uopće ići na ovo takmičenje. “Naši specijalci odlaze na ovo prestižno takmičenje već niz godina i nismo željeli prekidati taj niz, te smo u posljednjim trenucima pronašli sredstva da oni ipak odu tamo i predstave nas na najbolji način, u što ne sumnjamo”, kazao je Pećanac.

Komesar Vahid Ćosić je podsjetio da je prvi poziv našim specijalcima za ovo takmičenje stigao još 1998. godine, otkad naši momci i odlaze da se takmiče sa elitnim policijskim jedinicama iz cijelog svijeta. “Na ovom takmičenju učestvuje 80-100 SWAT timova iz cijelog svijeta, a tu su i neke od najčuvenijih antiterorističkih jedinica iz Evrope. Takmičenje se odvija u pet disciplina, a tu valja pokazati zavidnu fizičku spremu, vještine i uvježbanost. Riječ je o vrlo složenim i zahtjevnim vježbama koje mogu završiti i kobno, zbog čega policajci koji idu na ovo takmičenje moraju biti specijalno pripremljeni”, rekao je Ćosić.

Vođa tima naših specijalaca je Avdo Ibrica, koji je novinarima kazao kako treme nema, jer naši specijalci već imaju višegodišnje iskustvo učestvovanja na ovom takmičenju. “Istina, zbog neizvjesnosti u vezi sa našim odlaskom imali smo nešto kraće pripreme, 25 dana umjesto tri mjeseca, no, to nikako ne znači da u SAD idemo nespremni”, poručio je Ibrica.

Osim njega, u SAD putuje još osam specijalaca: Muhamed Mulaomerović, Amer Kukolj, Emir Halvadžija, Bojan Berović, Vahidin Kanlić, Emir Ćutuk, Mirnes Fatić i Safidin Jazvin.

Povratak specijalaca je planiran za 12. prosinca.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -