Published On: Pon, ruj 16th, 2013

Leko i Raguž: Osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je s predsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, koji je i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Raguž je upoznao Leku sa stajalištima HDZ-a 1990. uoči sastanka političkih čelnika iz BiH s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom koji će se održati u Bruxellesu 1. listopada. Tema sastanka model je ustavnih promjena koje Bosna i Hercegovina treba provesti temeljem presude Europskoga suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci kako bi se omogućila politička ravnopravnost svih građana.

Leko i Raguž složili su se da bi ustavnim promjenama trebalo osigurati i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, posebice kad je riječ o izboru hrvatskih predstavnika u političke institucije Bosne i Hercegovine. U tom pogledu Raguž očekuje razumijevanje i potporu Republike Hrvatske, ali i Europske unije.

Razgovarali su i o geopolitičkoj situaciji nastaloj pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji. Leko i Raguž složili su se kako je dolazak EU na granice Bosne i Hercegovine povijesna prilika za tu državu da ubrza procese euroatlantskih integracija.