Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

LASIĆ: Višenacionalna BIH predugo trpi političke nasilnike koji govore o prokletstvu etničkog principa

Must Read


Profesor europskih integracija na Sveučilištu u Mostaru dr Mile Lasić smatra da se pitanje Mostara mora riješavati kao dio širih ustavno pravnih reformi u BiH. On ne prihvaća da se Mostar tretira kao grad slučaj, kada je cijela BiH slučaj, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Nas koji živimo u Mostaru i živimo Mostar takav kakav jeste , koje su stvorile politike vrijedne osude,  jako nervira govor koji dolazi iz političkog Sarajeva u kojem se samo Mostar vidi gradom slučajem, izjavio je prof. Lasić za sarajevsku TV1.

On cijelu BiH vidi kao slučaj, jer se ne zna ophoditi sa svojim identitetima, koja višenacionalna kakva jeste trpi, kako je rekao, politilčke nasilnike koji govore o prokletstvu etničkoga principa.

-Zar može biti nešto grđe nego negirati tako važne i čvrsto oformljene identitete. Zar ne bi potrebno praviti političku zajednicu unutar svih terirtorijalnih cijelina kakve god bile, ali tako da kosmopolitiziramo i vlastite identitete i ambijente, upitao se dr Lasić, u intervju za Tv1

Dakle ja se prosto bojim, dodao je, da netko prosto neće da  Mostar postane normalan kao ni BiH normalna zemlja.

-Mostar više ne smije biti tretiran kroz ratnu dioptriju, on ima svoje mjesto i u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu ali vrijeme je da bude tretiran kao normalan grad kako  bismo u cijeloj zemlji dogovorena rješenja primjenili na pošten način temeljem onoga što smo započeli u Mostaru, kazao je prof. Lasić.

On smatra da je pitanje Mostara dio širih ustavno-pravnih promjena koje su nužne.

-Za njih, pak, nema spremosti, to mogu posvjedočiti kao bivši član ekspertne skupine. Mi smo, naime, napravili nacrte za radnu osnovu ustavnih promjena, a one su završile ladicama parlamenta FBIH i niko ne želi izvaditi ih otamo. Ja sam apelirao na američke zastupnike premda nemam iluzije o američkoj politici za intervenciju treće strane jer je to legitimna intervencija u politici kada se radi o zamrznutom komfliktu. Dakle Mostar treba promatrati u sklopu šireg konstitucionalnog redizajna Federacije i RS na putu ka EU, a da li će do toga doći ja to zaista ne znam, kazao je prof.Lasić za TV1. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -