Published On: Pon, lis 20th, 2014

Lasić: Lagumdžiju treba otjerati, to je čovjek staljinističkih manira

Mile Lasić, profesor za europske integracije na Fizozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smatra da bi nakon općih izbora u BiH za Federaciju najbolja moguća koalicija bila ona između SDA, HDZ-a BiH i SBB – Fahrudin Radončić, bez obzira na pojedinačne nesuglasice.

Europski put

Lasić je za “Avaz” pojasnio da je ovo jedini logičan blok, jer je to volja građana koji su tako odlučili na održanim izborima. Svaki drugi korak, kako kaže, ne bi bio dobar, jer građani su svoje rekli.

– Radi se o tome da nam je potrebno dvotrećinsko glasanje o važnim pitanjima, počevši od vađenja iz ladice verzije radnog nacrta Ustava FBiH do deblokiranja europskog puta, ali i implementacije odluke „Sejdić-Finci“. Za sve je ovo potrebno osposobljeno parlamentarno tijelo koje mogu zajedno činiti SDA, HDZ BiH i SBB – kaže Lasić u izjavi za „Dnevni avaz“.

On je ocijenio da se ovi političari, kao izborni pobjednici, tako moraju i ponašati, kako bi vlast što prije bila formirana.

– Mislim da je ovo jedna nužda, neophodnost, ali i odnos poštovanja prema izbornoj volji hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ne smije se ponoviti ono što su SDA i SDP uradile prije četiri godine HDZ-u BiH. Mora se napraviti jedna ozbiljna koalicija, a ove stranke skupa to mogu. Na taj način bila bi formirana koalicija političkog desnog centra – kaže Lasić.

Komentirajući izborne rezultate i krah SDP-a BiH sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, Lasić je dodao da je ovakva vrsta ishoda za ovu stranku bila i očekivana.

– Izborni debakl SDP-a mogao se očekivati. On nije nikakvo iznenađenje nakon svih unutarnjih egzibicija. Ono što možda nije moralo da se dogodi je da ti glasači priđu Demokratskoj fronti – Željko Komšić. No, kada su u pitanju pozivi za ujedinjenje u ljevicu, mislim da BiH treba ljevica, lijevi političari, ali joj ne trebaju ublehaši – rekao je Lasić.

Lasić tvrdi i da je dosadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija žrtva vlastite megalomanije.

– On je čovjek staljinističkih manira, koji je pokušao kao nitko prije njega poniziti Hrvate. Sretan sam što je kraj njegove političke karijere na vidiku. Ali, smatram da mu u SDP-u ne trebaju dozvoliti da podnese ostavku, nego mora biti otjeran, kako to i zaslužuje – dodaje Lasić.

 

HMS