Published On: Pon, lis 20th, 2014

Danas o izborima u BiH, eboli, ISIS-u

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Katherine Ashton danas će na sastanku šefova diplomacija EU u Luksemburgu informirati ministre o rezultatima općih izbora u BiH.

Europsko vijeće usvojit će zaključke u kojima se pozdravlja pravilno provođenje izbora u BiH 12. listopada i ističe ključni značaj brzog formiranja vlasti.

U isto vrijeme, Vijeće će pozdraviti stalno prisustvo Operacije “Altea”, koja se fokusira na izgradnju kapaciteta i obuku.

Vijeće će, također, u sklopu opće strategije za BiH potvrditi spremnost EU da nastavi igrati izvršnu vojnu ulogu s ciljem podrške vlastima u BiH radi održanja bezbjednog okruženja.

Šefovi diplomacija razgovarat će, također, o ukrajinskoj krizi, širenju ebole i zajedničkoj strategiji protiv  tzv. Islamske države, uključujući financijski doprinos zemalja članica, priopćeno je iz Vijeća.

Sastanak Vijeća za vanjske poslove počinje u 11.00 diskusijom o zajedničkoj strategiji protiv širenja ebole sa ciljem izolacije virusa.

Ministrima će se kasnije pridružiti specijalni predstavnik glavnog tajnika UN u Libiji Bernadino Leon, koji će informirati ministre vanjskih poslova o koracima deeskalacije sukoba u Libiji.

Uslijedit će diskusija o situaciji u Iraku i Siriji, te načinima otpora militantima  tzv. Islamske države.

Vijeće će nakon toga razmijeniti stavove o situaciji u Gazi i mogućnostima održivog prekida vatre, te o sukobima u Ukrajini. Ministri će razgovarati i o primjeni protokola iz Minska i daljoj pomoći Kijevu.

Srna/Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare