Srijeda, 17 srpnja, 2024

LAKO JE PO ČOVIĆU, SMIJE LI KOJOVIĆ NA BAKIRA: Predsjedavajući BiH koristi neustavan naziv. Govori u ime nepostojeće države “Bosne”

Must Read

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović obratio se sudionicima summita šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.

– Želim izraziti zahvalnost mom dragom bratu, predsjedniku Erdoganu i vladi Republike Turske na gostoprimstvu i čestitam im na preuzimanju predsjedavanja, kao i zato što su domaćin ovog summita. Dozvolite mi da najiskrenije čestitam glavnom tajniku, njegovoj ekselenciji Iyadu Madaniju, na umješnom vođenju Organizacije, i da mu zahvalim za promoviranje učešća moje zemlje u Organizaciji i na ovom summitu. Iznimno cijenimo podršku ove Organizacije, i njenih članica, u razvoju Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke i multikulturne države. U ime Vlade Bosne i Hercegovine i njenog naroda zahvaljujem vam na trudu koji ulažete da biste unaprijedili prilike u Bosni i Hercegovini – kazao je Ieztbegović.

Dodao je da je potpuna integracija u Europsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni.

– Proces europskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja. Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutarnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti. U međuvremenu radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprijeđenju odnosa i suradnje s ovom Organizacijom i njenim državama članicama – kazao je Izetbegović.

Naveo je da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi. Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama, kako je dodao, neophodni su za rješavanje ovih izazova.

– Moramo udružiti naše snage da bi pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta. Mi dijelimo vašu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom istoku. Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio je glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku. Zastoj u rješavanju sukoba je zabrinjavajući i hitno je potreban novi podsticaj pregovorima. Mi snažno podržavamo trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije koja će donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije neovisne i suverene države. To je jedini realan način za rješavanje sukoba – kazao je Izetbegović.

Mir u svijetu, po njegovim riječima, također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom.

– Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne, i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele pronaći mirno rješenje krize u Siriji.  Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod – istakao je Izetbegović.

Dodao je da mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima. Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, kako je kazao, ovog rata ne bi ni bilo. Izetbegović je izrazio nadu da će ovaj Samit doprinijeti uspostavljanju mira i demokracije u bratskoj Siriji.

– Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Bruxellesu, Istanbulu i Lahoreu. Želimo izraziti našu najdublju sućut i izražavamo našu solidarnost s obiteljima žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana – kazao je Izetbegović.

Kazao je da je Bosna, također, pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina.

– Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama. Za pola milenija, bosanski muslimani su prakticirali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam apsolutno neprihvatljivi sa stajališta islama. Oni potkopavaju njegov sustav vrijednosti i u suprotnosti su s univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota, što smo mi u Bosni njegovali stoljećima i na šta smo s pravom ponosni.

– Islam je svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje. Naša dužnost je da branimo Islam od tame, zla, nasilja i mržnje. Moramo braniti svijetlo i lijepo lice Islama. Ali isto tako treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminirati nepravdu, nejednakosti, smanjenjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, i dati im nadu i priliku – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naveo je da politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma.

-Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti kirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj razini – dodao je Izetbegović.

Ključ za rješenje, po njegovim riječima, leži u autentičnom tumačenju islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama.

– Združeni u našem jedinstvu i solidarnosti, moramo tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma. Bosna je posvećena širenju i produbljivanju naše međunarodne suradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma – naveo je Izetbegović.

Organizacija islamske suradnje okuplja muslimanski svijet i predstavlja njegov kolektivni glas. Izetbegović je kazao da važan dio islamskog ummeta – muslimanske zajednice Europe – ipak nisu adekvatno zastupljene u Organizaciji.

-Europa je dom za više od 20 milijuna muslimana. Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni europski narodi koji naseljavaju europski kontinent stoljećima. Pored njih, milijuni muslimana su došli u Europu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovici prošlog stoljeća ili u aktualnom dramatičnom valu migracija. Njihova integracija u europska društva ostaje izazov, na koji bi ova Organizacija trebala obratiti posebnu pažnju – dodao je Izetbegović.

– Islam nije stranac u Europi, niti je stran duhu Europe. Naprotiv, vjerojatno ne bi bilo onoga što danas poznajemo kao duh Europe bez doprinosa islama u formiranju europskog identiteta i kulture. Europski muslimani su dio europske kulture. Oni nastoje sačuvati svoj identitet i zaštite svoja prava, dok su u stalnoj potrazi za formulom za integraciju i inkluziju, za funkcionalnu kombinaciju islamskih i europskih vrijednosti, kazao je Izetbegović.

Naveo je da europski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijeli islamski ummet, te da su oni  najbolji most za dijalog, razumijevanje i suradnju između muslimanskog svijeta i Europe, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama.

– Stoga mislim da je od najveće važnosti i hitnosti da se pronađe mehanizam kojim bi europski muslimani dobili veću pažnju i značajniju zastupljenost u ovoj Organizaciji. Pozivam cijenjeni Summit da snažno razmotriti osnivanje Europske grupe u okviru ove Organizacije, po uzoru na postojeće afričke, azijske i arapske grupe. Nadam se da ćete podržati ovaj prijedlog, jer europski muslimani trebaju i zaslužuju pažnju i pomoć ove Organizacije i njenih država članica u rješavanju sve brojnijih izazova koji se gomilaju – kazao je Izetbegović u obraćanju na Samitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu./Fena/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -