Published On: Pon, lis 27th, 2014

Lagumdžijin plan: Izrežirati kongres, namjestiti pobjedu Hadžiću ili Nikšiću i dalje preko njih upravljati SDP-om

sdp2Za upućene društvene kroničare debakl SDP-a na proteklim općim izborima nije bio iznenađenje. Čini se da su iznenađeni bili samo članovi predsjedništva SDP-a, a posebno najuži krug Lagumdžijinih izabranika. Iako svjesni da gube na ovim izborima, članovi SDP-ove vrhuške tješili su se neutemeljenim optimističnim scenarijem u kojemu bi SDP osvojio 60% glasova u odnosu na prošle izbore s kojima bi mogli postati „mlađi partner“ SDA te tako osigurati preživljavanje većine kadrova koje su postavili po javnim poduzećima i institucijama kao i zadržavanje dijela najvažnijih poslovno-koruptivnih projekata pod kontrolom SDP-a.

Odmah nakon objave prvih rezultata izbora postalo je jasno da je SDP potpuno nevažan politički faktor i da će ostanak u izvršnoj vlasti biti neostvarena želja vrhuške SDP-a. Par dana više je trebalo da vrhuška SDP-a nakon početne dezorijentiranosti pokaže naznake budućeg djelovanja koje će nesumnjivo biti usmjereno na političko preživljavanje, ako ne Zlatka onda uske skupine njegovih izabranika koji će mu osigurati zadržavanje moći.
“Mi znamo da se nalazimo u uzburkanom moru i znamo da nam brod curi i da smo daleko od luke ali u nju ćemo stići 6. decembra, jer SDP jest doživio težak udarac, SDP jest bačen na noge, ali idemo prema toj mirnoj luci. SDP će biti dobra opozicija. Pozvali me, ne pozvali me, nevažno je. Nek me ne čekaju, ručak nek kuhaju bez mene” kazao je Zlatko Lagumdžija u subotu nakon maratonske sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Prštale su ponovno i ostavke na sjednici koja je trajala više od 10 sati. Iscrpljivanje kakvo je svojevrsno Lagumdžiji ovoga puta nije njemu išlo u korist. Optužbe za loš izborni rezultat i sve probleme išle su na njegov račun. Ostavku na mjesto potpredsjednika SDP-a tokom sjednice GO-a podnio je samo Denis Bećirović, inače SDP-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH u dosadašnjem mandatu i kandidat te stranke koji je osvojio najviše glasova na općim izborima.
Bećirović kaže da je od predsjednika Zlatka Lagumdžije tražio da u skladu s članom 75 statuta podnese ostavku no, kako je dodao, Lagumdžija nije imao sluha za ovaj prijedlog. “Bojim se da SDP ide u pogrešnom pravcu, a to je pravac izrežiranog kongresa” kazao je Bećirović.

niksic-hadzicUpravo činjenica na koju je Bećirović upozorio i stvara problem unutar SDP-a. Lagumdžija sprema izrežirani kongres. Naime, od djela članova SDP-a sve su glasnije izjave kako su ostavke Damira Hadžića i Nermina Nikšića tek farsa. Stvarni razlog je Lagumdžijin plan da postavi Hadžića ili Nikšića za novog predsjednika stranke i tako dalje upravlja, odnosno vuče bitne poteze ili barem da zadrži dio utjecaja nad važnim odlukama unutar stranke koje može koristi u održavanju na životu svojih poslovnih pothvata.
Dogovor s Hadžićem, Nikšićem, Korać… dio je Lagumdžijinog šireg plana, a to je Kongres s izborom čovjeka koji će biti lojalan Zlatku. Drugi je bio poticanje njemu neposlušnih da *moralnim* gestama tj. ostavkama eliminira dio neposlušnih iz procesa pripreme Kongresa.
“Inicijativa da se kompletno Predsjedništvo SDP-a razriješi nije dobila potrebnu većinu. Inicijativa da se pokrene procedura razrješavanja predsjednika SDP-a nije dobila također većinu” kazao je Lagumdžija.
Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“. Brod SDP-a je sve više poljuljan i pitanje ja što će na kraju i za koga biti mirna luka. Izvanredni kongres početkom prosinca je prilika rehabilitacije Lagumdžije nakon najtežeg udarca u njegovoj političkoj karijeri i dugogodišnjem vođenju ove stranke.

lagumdzija_raguzKazna birača je stigla zbog katastrofalne, najgore četiri godine jedne vlade od kada je Federacije BiH. S druge strane, Lagumdžijin plan da zadrži dio moći preko Martina Raguža kojemu je ustupio dio svoje infrastrukture, također nije ispao kako je očekivao.

Nezadovoljnici i stranački čelnici neskloni Lagumdžiji tvrde da bez obzira na moguću potpunu konfrontaciju s većim dijelom članstva Lagumdžijna vrhuša SDP-a se ne misli predati bez obzira na činjenicu da bi ponavljanja sličnog rezultata na predstojećim lokalnim izborima vjerojatno značilo pretvaranje SDP-a u stranku na rubu izbornog praga.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare