Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Lagumdžija o Vladi FBiH: Bilo bi dobro da SDA sama izađe kada nije dio većine

Must Read

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je jučer u Sarajevu sa predsjednicima NSRzB i HSP, Mladenom Ivankovićem Lijanovićem i Zvonkom Jurišićem.

Sastanku je prisustvovao i nezakoniti premijer FBiH Nermin Nikšić. Nakon sastanka lider SDP-a rekao je da Nikšić ostaje na čelu Vlade Federacije BiH, ali da SDP ostaje pri stavu da Vladu treba rekonstruirati.

– Koalicija SDP-SDA je završena stvar, i za nas je savršeno jasno da treba što prije okončati proces rekonstrukcije na svim nivoima. Nama je najvažnije da će Vlada u ovom ili nekom rekonstruiranom obliku funkcionirati normalno, zahvaljujući tome što SDP i stranke platforme, mimo SDA imaju jasnu većinu.

Mislim da bi bilo dobro da SDA ovoga trenutka izađe, kad već objektivno nisu dio većine – rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP je istaknuo da je u aktuelnoj situaciji najvažnije djelovati što hitnije, prije svega očekuje se reakcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

– Očekujemo da se otvori proces razrješenja ministara iz SDA – poručio je Lagumdžija. On je istakao je da će uz podršku koju je SDP dobio od Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH, slika buduće političke, odnosno vladajuće scene biti puno jasnija nakon njegovog današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem predsjednikom HDZ-a.

– Mi imamo dogovor sa gospodinom Radončićem, vrlo jasan i precizan, imamo njegovu političku podršku s obzirom da je prihvatio principe političke platforme u ekonomskom i socijalnom smislu.

Dakle, pitanje je samo da li će se HDZ uklopiti u ovu situaciju i na koji način. Bilo bi dobro za HDZ da se inkorporira u ovu strukturu, od države do entiteta i županija – kazao je Lagumdžija.

Predsjednik NS RZB Mladen Ivanković-Lijanović u izjavi nakon sastanka rekao je kako njegova stranka ostaje u koaliciji sa SDP-om, ali i da Vlada FBiH ostaje u istom sastavu. Isto je rekao i predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić. (R.I. Dnevnik.ba/Avaz)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -