Lagumdžija: Moja supruga je u Rim putovala o svom trošku, a ne novcem poreznih obveznika

“Nemam namjeru polemizirati s ljudima koji smišljaju razne prijevare, ali javnost zaslužuje da zna istinu: da, moja supruga išla je sa mnom u Rim, ali o svom trošku. Uvijek će, kad to prilike dozvoljavaju, ići sa mnom, ali nikada o trošku poreznih obveznika, kazao je u nedjelju za Fenu ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija odgovarajući na optužbe pojedinih medija koji tvrde da je Lagumdžija vodio suprugu na službeni put na račun poreskih obveznika.

Dodao je da je ovdje riječ o lažnim konstrukcijama koje imaju za cilj da ga diskreditiraju, natjeraju da se pravda za nešto što nije točno.

“Avionsku kartu je sama platila i javnost uvijek može dobiti na uvid kopiju računa. Kako je krenulo još ću se morati pravdati i što imam suprugu. Postaje tužna intencija da se jeftinim populizmom oblati netko s kim se ne slažete. Opasno je istovremeno na takav način poigravati se osjećajima ljudi koji nisu u stanju sebi platiti kartu do Rima. Takvih je u BiH, na žalost, jako puno. Prema njima osjećam odgovornost da kao čovjek, izabrani dužnosnik kažem: nikada nisam i neću zloupotrijebiti svoj položaj, ali ću učiniti sve da budem dobar suprug i otac. Ako je to grijeh, onda pristajem da budem grešnik”, poručio je Lagumdžija.

Istakao je da s ovim završava polemiku o privatnim stvarima.

– Neću nikada dozvoliti da se privatne i za javnost periferne stvari koriste kako bi se pobjeglo od suštine: nisu tema laži o mom privatnom životu nego je tema što ja kao ministar činim za ovu zemlju i njenu vanjsku politiku, kazao je.

Lagumdžija je pojasnio i posljednja dešavanja po pitanju predloženih rješenja za implementaciju presude “Sejdić-Finci” te kazao da je proteklih dana pročitao mnogo zanimljivih, ali i vrlo neutemeljenih kvalifikacija.

– Kvalifikacija poput onih da je EU “suučesnik u genocidu” i da je Grčka na čelu s mojim prijateljem, predsjednikom Socijalističke internacionale te bivšim premijerom i ministrom vanjskih poslova Papandreuom, podržavala Karadžića i Miloševića te slala dobrovoljce da sudjeluju u genocidu u Srebrenici. Opasno, netočno i potpuno zlonamjerno. Dovoljno je proguglati 15 minuta pa da se faktografski utvrdi da je Papandreu došao na čelo grčke Vlade kao premijer u 2009. godini, a na poziciji ministra vanjskih poslova Grčke, poziciji na koju je došao 1999., se pokazao kao čovjek koji je dokazani prijatelj BiH, podsjetio je Lagumdžija.

Dodao je da obnovljena zgrada Parlamenta i Vijeća ministara BiH, na Marijin dvoru, svjedoči tom prijateljstvu, jer je obnovljena grčkim novcem, a na osnovu sporazuma koji su 2002. potpisali upravo Papandreu i Lagumdžija kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

– I ako baš hoćete upravo je ministar Papandreu odigrao najvažniju ulogu da se cjelokupna Grčka donacija uloži u izgradnju zgrada državnih institucija. Mogao je taj novac biti potrošen na stotine drugih načina, ali je upravo usmjeren kao podrška konceptu jačanja simbola državnosti BiH. Moramo konačno u vanjskopolitičkom diskursu pobjeći od opasnih stereotipa kako neke zemlje podržavaju apriori ovu ili onu stranu i umjesto toga raditi ozbiljno sa svim zemljama na profiliranju suradnje u kojoj su akceptirani interesi država.

Osuđivati EU da je suučesnik u genocidu značilo bi osuđivati npr. Njemačku koja je uvijek bila prijatelj BiH i koja je, kad nam je bilo najteže, zbrinula 350.000 bh. izbjeglica. Ili osuđivati Austriju, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Švedsku… u kojima i dan-danas živi veliki broj bh. građana. EU, napose, tada nije imala zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku na način na koji je ima danas, nakon Lisabonskog sporazuma, tako da su optužbe takve vrste potpuno deplasirane.

I na koncu, ako želimo u EU, a po svim istraživanjima javnog mnijenja više od 70 posto građana BiH to želi, onda moramo ispuniti uvjete. Usklađivanje ustava i izbornog zakona s presudom Europskog suda za ljudska prava je jedan od ključnih preduvjeta. Ili ćemo naći provedivo rješenje i prihvatljivo za EU ili ćemo proglasiti bankrot našeg EU puta.

Odlučili smo da provodimo volju one velike većine koja želi bolju budućnost za svoju djecu u EU. Tko ima problem s tim, neka ponudi novi koncept koji će dobiti podršku građana i neka konsekventno preuzme odgovornost, zaključio je Lagumdžija.