Published On: Pon, velj 25th, 2013

KUŠLJUGIĆ: Prvo korporacija, pa onda RTV kanal na hrvatskom jeziku

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojim se predviđa uvođenje kanala na hrvatskom jeziku – RTVH, neće biti razmatran u utorak na sjednici Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

 Ovo je za današnje “Oslobođenje” potvrdio Mirza Kušljugić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije, navodeći da materijal do srijede nije stigao sa zahtjevom za stavljanje u parlamentarnu proceduru.


– Ostajem pri stavu da je prije bilo kakvog razmatranja bilo koje nove inicijative nužno provesti dosadašnje aktivnosti u vezi sa primjenom Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, a to je uspostava i djelovanje korporacije – kaže Kušljugić.
Naglasio je da se ne može ulaziti u nove poduhvate a da nisu okončane aktivnosti  koje obavezuje zakon, posebno smatrajući  ako još postoji situacija da se nude rješenja za koja suglasnost nije data.
Posebno ako još imamo situaciju da se nude rješenja za koja suglasnost nije dalo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, odnosno do kojih se nije došlo konsenzusom.
Anto Domazet, kao član Komisije za promet i komunikacije iz SDP-a, sa Kušljugićem definirat će, ističe, aktivnosti na koji način će zastupati inicijative u tom parlamentarnom tijelu.