Kurz: Pomoći imigrantima, ali u njihovim matičnim zemljama

Austrijski novi kancelar Sebastian Kurz pozvao je na okončanje onoga što naziva “neuspjelim pokušajima” da se ostvari sustav kvota za podjelu tražitelja azila diljem Europske unije i na ulaganje novih napora kako bi se pomoglo izbjeglicama u njihovim matičnim zemljama.

Dok je bio ministar vanjskih poslova, Kurz, konzervativac koji sada vlada u koaliciji s radikalno desnom Slobodarskom strankom, bio je žestoki kritičar odluke njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milijun imigranata 2015. godine. Otkako je postao austrijski kancelar ovaj tjedan, svrstao se uz Mađarsku i Češku koje se protive prijedlozima koje podržava Njemačka da se tražitelji azila raspodjele po zemljama članicama Europske unije, piše HRT.

Kurz traži potporu EU-a, možda čak i vojnu naporima da se pomogne imigrantima u njihovim matičnim zemljama ili u susjednim državama. Ako to nije moguće, onda im treba pomoći u sigurnim područjima na njihovom kontinentu.EU bi to trebala podržati, možda čak i organizirati i podprijeti vojno, dodao je.