Published On: Mon, Dec 16th, 2013

Kurti: Predstavnici “Srpske” su četnici

Lider oporbenog Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je izjavio da su “četnici” na čelu općina u kojima je pobijedila Građanska incijativa “Srpske”, koju je podržala Vlada Srbije.

“Laki” je malo nervozan: Aljbin Kurti, ekstremistički vođa Samoopredjeljenja

“Kažite ‘ne’ četnicima iz Srpske liste, tako ćete reći da našoj Republici i povijesti. Kazaci ne i vladi (premijera Hašima) Tačija, jer time kažete da narodu i budućnosti vaše djece”, rekao je Kurti na sjednici Glavnog odbora pokreta.

 

 

On se zauzeo i za ukidanje rezerviranih mjesta za pripadnike manjina u Skupštini Kosova, pošto će se na taj način “reći da demokraciji”. Na Kosovu je u toku rasprava o potrebi zadržavanja rezerviranih mjesta u Skupštini Kosova za pripadnike manjina ili osiguravanja zajamčenih mjesta za manjine.

 

 

U prvom slučaju to bi značilo da pripadnici manjina mogu imati manje ili više od 20 rezerviranih mjesta, ukoliko to osigurati glasovima, dok bi u drugom slučaju stranke manjina, bez obzira na odaziv birača, imale 20 zajamčenih mjesta u parlamentu.

 

Kurti je rekao da je njegov Pokret na vrijeme upozorio na mogućnost “stvaranja Republike Srpske” na sjeveru Kosova poslije Briselskog sporazuma, ali da su tada bili “psovan i vrijeđani”.

 

“Sada kada svi vide da je Republika Srpska (na Kosovu) velika opasnost, sada je prekasno, vrlo kasno i nimalo iskreno”, kazao je Kurti.