Srijeda, 29 svibnja, 2024

Kurteš: Policija je mogla spriječiti nerede u Sarajevu

Must Read

Sarajevska policija mogla je spriječiti nerede u centru grada kada su se sukobili navijači Maribora i Željezničara uoči utakmice drugog pretkola Lige prvaka, ocijenio je u intervjuu za današnji „Dnevni avaz” Predrag Kurteš, (nezakonito imenovani, op dnevnik.ba) ministar unutarnjih poslova FBiH.

Istakao je da insistira, a to je vidljivo iz odredbi zakona o unutarnjim poslovima FBiH koji je u fazi donošenja, na odgovornosti za ostvarene rezultate svih, uključujući i one koji su ovlašteni da rukovode policijskim operacijama.

“Da bih bio potpuno jasan, smatram da je policija Kantona Sarajevo, isključivo primjenom važeće zakonske regulative, mogla i morala spriječiti provokacije navijača Maribora i na taj način preduprijediti sukob i opću tučnjavu u centru Sarajeva. Kadrovski najjače, tehnički najopremljenije i najuspješnije Kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova u Federaciji je moralo izvući pouke iz iskustva s neredima navijača zbog kojih je otkazana utakmica između Željezničara i Hajduka prošle godine”, kazao je Kurteš.

Naglasio je da se ministar ne smije miješati u operativni policijski rad, te da je kao rukovoditelj organa izravno odgovoran za  resor unutarnjih poslova, kako Vladi i Parlamentu tako i građanima.

“Federalna uprava policije ima punu operativnu samostalnost. Ja se kao ministar nikada nisam miješao u rad Uprave niti imam namjeru to ikada činiti. S druge strane, ja rukovodim ministarstvom u čijem sastavu je i Federalna uprava policije, odgovoran sam i za njen rad, pa smatram i potpuno logičnim da insistiram na kvalitetu rezultata koje postižu. Policiji se nitko neće i ne smije miješati u operativni rad, ali se ni policija, odnosno policijski službenici ne smiju baviti politikom”, kaže Kurteš.

Uprkos svim opstrukcijama, ističe da će istrajati u nastojanjima da novi zakon o unutarnjim poslovima FBiH bude usvojen i stupi na snagu.

Duboko je uvjeren da su odredbe ovog zakona u skladu s europskim principima civilne kontrole nad radom policije koji se ne dovode u pitanje ni u jednoj državi Europske unije.

Trenutnu sigurnosnu situaciju u Federaciji BiH ocijenio je  zadovoljavajućom, navodeći da “nema mjesta sumnji da ima još puno posla, naročito na planu zadovoljenja zahtjeva građana za sigurnijim ambijentom u svim dijelovima FBiH”.

“Politička i ekonomska situacija u FBiH je i danas teška, a dalje pogoršanje ekonomskog stanja u zemlji, kao posljedica zaoštravanja globalne ekonomske situacije u Evropi je skoro neminovnost. Naša je obveza i zadatak tražiti i iznalaziti rješenja i u vezi s tim nema i ne smije biti kompromisa”, rekao je Kurteš, dodajući da građani Federacije BiH zaslužuju i imaju pravo na siguran ambijent za život i rad.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -