Published On: Čet, srp 26th, 2012

Kurteš: Policija je mogla spriječiti nerede u Sarajevu

Sarajevska policija mogla je spriječiti nerede u centru grada kada su se sukobili navijači Maribora i Željezničara uoči utakmice drugog pretkola Lige prvaka, ocijenio je u intervjuu za današnji „Dnevni avaz” Predrag Kurteš, (nezakonito imenovani, op dnevnik.ba) ministar unutarnjih poslova FBiH.

Istakao je da insistira, a to je vidljivo iz odredbi zakona o unutarnjim poslovima FBiH koji je u fazi donošenja, na odgovornosti za ostvarene rezultate svih, uključujući i one koji su ovlašteni da rukovode policijskim operacijama.

“Da bih bio potpuno jasan, smatram da je policija Kantona Sarajevo, isključivo primjenom važeće zakonske regulative, mogla i morala spriječiti provokacije navijača Maribora i na taj način preduprijediti sukob i opću tučnjavu u centru Sarajeva. Kadrovski najjače, tehnički najopremljenije i najuspješnije Kantonalno ministarstvo unutarnjih poslova u Federaciji je moralo izvući pouke iz iskustva s neredima navijača zbog kojih je otkazana utakmica između Željezničara i Hajduka prošle godine”, kazao je Kurteš.

Naglasio je da se ministar ne smije miješati u operativni policijski rad, te da je kao rukovoditelj organa izravno odgovoran za  resor unutarnjih poslova, kako Vladi i Parlamentu tako i građanima.

“Federalna uprava policije ima punu operativnu samostalnost. Ja se kao ministar nikada nisam miješao u rad Uprave niti imam namjeru to ikada činiti. S druge strane, ja rukovodim ministarstvom u čijem sastavu je i Federalna uprava policije, odgovoran sam i za njen rad, pa smatram i potpuno logičnim da insistiram na kvalitetu rezultata koje postižu. Policiji se nitko neće i ne smije miješati u operativni rad, ali se ni policija, odnosno policijski službenici ne smiju baviti politikom”, kaže Kurteš.

Uprkos svim opstrukcijama, ističe da će istrajati u nastojanjima da novi zakon o unutarnjim poslovima FBiH bude usvojen i stupi na snagu.

Duboko je uvjeren da su odredbe ovog zakona u skladu s europskim principima civilne kontrole nad radom policije koji se ne dovode u pitanje ni u jednoj državi Europske unije.

Trenutnu sigurnosnu situaciju u Federaciji BiH ocijenio je  zadovoljavajućom, navodeći da “nema mjesta sumnji da ima još puno posla, naročito na planu zadovoljenja zahtjeva građana za sigurnijim ambijentom u svim dijelovima FBiH”.

“Politička i ekonomska situacija u FBiH je i danas teška, a dalje pogoršanje ekonomskog stanja u zemlji, kao posljedica zaoštravanja globalne ekonomske situacije u Evropi je skoro neminovnost. Naša je obveza i zadatak tražiti i iznalaziti rješenja i u vezi s tim nema i ne smije biti kompromisa”, rekao je Kurteš, dodajući da građani Federacije BiH zaslužuju i imaju pravo na siguran ambijent za život i rad.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare